Світ

Військові літаки Китаю і США мало не зіткнулися: сторони зробили заяви

Військові літаки Китаю і США мало не зіткнулися: сторони зробили заяви

Фото: Википедия

Boeing B52H

Аварійна ситуація виникла над Південнокитайським морем. Пекін заявив про “провокацію”, а Вашингтон – про “непрофесійність”.

Американський бомбардувальник Boeing B-52 та китайський винищувач Шеньян J-11 мало не зіткнулися в п’ятницю, 24 жовтня над Південнокитайським морем. За версією США, це була непрофесійна поведінка КНР, тоді ж як Китай стверджує, що це була “провокація”.

Американські військові заявили, що пілот китайського літака “продемонстрував погану пілотну майстерність”, підлітаючи до американського бомбардувальника занадто близько “з неконтрольованою надмірною швидкістю”.

У відомстві додали, що дії китайського літака суперечили міжнародним правилам і нормам авіаційної безпеки.

У МЗС Китаю стверджують, що в інциденті винні саме США, мовляв, дії пілота американського літака над Південнокитайським морем були навмисною провокацією.

“Військові літаки США пролетіли пів світу аж до Китаю, щоб продемонструвати військові м’язи”, переконана речниця китайського МЗС Мао Нінг.

За її словами, це спричинило ризики для морської та повітряної безпеки і не сприяло регіональному миру та стабільності. 

Нагадаємо, міністр закордонних справ КНР Ван Ї перед зустріччю з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном заявив, що Китай та США повинні працювати над тим, щоб якомога швидше повернути свої відносини на шлях стабільного розвитку.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button