Світ

Війна за Тайвань може коштувати близько 10% світового ВВП – Bloomberg


Bloomberg Economics змоделювало два сценарії: китайське вторгнення, яке втягує США в локальний конфлікт, і блокада, яка відрізає Тайвань від торгівлі з рештою світу.

Війна за Тайвань може коштувати $10 трлн, що дорівнює близько 10% світового ВВП і перевищує фінансовий удар від війни в Україні, пандемії коронавірусу й світової фінансової кризи. Про це сьогодні, 9 січня, пише Bloomberg.

Агентство зазначає, що вторгнення Росії в Україну та дефіцит напівпровідників, коли світ знову відкрився від карантину через Covid, дають неповне уявлення про те, що поставлено на карту для світової економіки, адже наслідки війни в Тайванській протоці були б набагато масштабнішими.

Тайвань виробляє більшість у світі передових напівпровідників і значну частину мікросхем.

Bloomberg Economics змоделювало два сценарії: китайське вторгнення, яке втягує США в локальний конфлікт, і блокада, яка відрізає Тайвань від торгівлі з рештою світу.

Зазначається, що в разі війни економіка Тайваню буде знищена. Bloomberg Economics оцінює це як 40%-й удар по ВВП.

Якщо відносини з основними торговельними партнерами буде перекрито, що зупинить і доступ до передових напівпровідників, ВВП Китаю зазнає удару на 16,7%, а ВВП США впаде на 6,7%.

Для світу в цілому ВВП впаде на 10,2%, при цьому найбільше постраждає економіка Південної Кореї, Японії та інших країн Східної Азії.

Ключове припущення в цьому сценарії полягає в тому, що США зуміють залучити союзників до жорстких економічних санкцій проти Китаю.

Напередодні повідомлялося, що Китай оголосив про санкції проти п’яти великих американських оборонних компаній через постачання їхньої продукції до Тайваню. У разі продовження американською стороною військової співпраці з Тайванем у Пекіні обіцяють “потужну і рішучу відповідь”.

Раніше лідерКНР Сі Цзіньпін заявивпронеминуче “возз’єднання” Тайваню з материковим Китаєм і пообіцяв рішуче протидіяти будь-яким спробам “відділення” Тайваню від Китаю.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button