Світ

Вчені розповіли про несподівану причину воєнних конфліктів і масових міграцій

Вчені Міжнародного інституту прикладного системного аналізу вперше продемонстрували причинно-наслідковий зв’язок між зміною клімату і зростанням числа конфліктів, а також масовою міграцією з регіонів, постраждалих від викликаних ним природних катаклізмів. Про це інформує прес-служба інституту, пише 1NEWS, посилаючись на ZIK.

Раніше такі твердження звучали в основному зі сторінок ЗМІ, однак тепер їм знайшлося формальне наукове підтвердження.

«Наші результати показують, що кліматичні умови зіграли значну роль в якості пояснювального фактора збільшення кількості мігрантів в період 2011-2015 років. Вплив клімату на виникнення конфліктів особливо актуально для країн Західної Азії в період 2010-2012 років, коли багато країн зазнавали політичні перетворення», – повідомляють вчені.

Зокрема, в опублікованому дослідженні стверджується, що кліматичні зміни стали щонайменше однією з причин народних повстань 2010-2012 років в Тунісі, Лівії, Ємені та інших країнах «арабської весни».

В якості окремого прикладу приведена ситуація в Сирії, де революція. що почалася переросла в повномасштабну громадянську війну, яка триває досі і забрала вже сотні тисяч життів.

Вчені стверджують, що передумовою до такого розвитку подій стало підвищення в цьому регіоні середніх температур. Через затяжні посухи і гострого дефіциту прісної води в країні кілька років поспіль збирали дуже поганий урожай, що призвело до масового переселення сільського населення в міста.

В результаті такої вимушеної урбанізації сирійські міста виявилися перенаселені, там різко зросла нестача житла і безробіття. На тлі триваючого зростання цін (також викликаного посухою і, як наслідок, недоліком продуктів) це призвело до зростання невдоволення, масових протестів, політичного протистояння – а в результаті до громадянської війни і мільйонам біженців.

За останніми даними ООН, на листопад 2018 року, більш 5,6 млн сирійців втекли з країни, ще близько 6 млн стали вимушеними переселенцями.

У дослідженні наголошується, що дуже схоже події розвивалися в той період і в інших африканських країнах, в тому числі розташованих на південь від Сахари.

2 Comments

  1. Если постараться, то статистика может выявить и не такие закономерности.
    Например, может оказаться, что в это время выросло количество левшей в стране, или уменьшилась озоновая дыра над Сирией! Вот существенная это взаимосвязь и как именно она образовалась или все в пределах статистических флуктуаций?
    А так народу вроде понятно, что США захотело и вот очередная цветная революция.

Back to top button