Світ

В ЄС погодили закон, що збільшить поставки зброї в Україну

В ЄС погодили закон, що збільшить поставки зброї в Україну

EDIRPA сприятиме країнам-членам ЄС в прагненні спрямувати принаймні 35% бюджету на обладнання на європейські програми співпраці

Рада Євросоюзу та ЄП домовились про підтримку запропонованого ЄК Інструменту посилення оборонної промисловості шляхом спільного замовлення.

Рада Європейського союзу та Європарламент (ЄП) досягли домовленості про підтримку запропонованих Єврокомісією (ЄК) регуляторних правил та Інструменту посилення оборонної промисловості шляхом спільного замовлення (EDIRPA) з бюджетом 300 мільйонів євро. Про це повідомляється на сайті ЄК.

“EDIRPA надасть країнам-членам стимул для спільного замовлення критично важливих та терміново необхідних оборонних товарів з огляду на невиправдане вторгнення Росії в Україну. Це зміцнить взаємосумісність між країнами-членами за рахунок використання однакового обладнання, сприятиме заощадженню коштів, посилить конкуренцію та ефективність європейської технологічної та промислової бази”, – мовиться у повідомленні.

Інструмент сприятиме країнам-членам в прагненні спрямувати принаймні 35% бюджету на обладнання на європейські програми співпраці, вважають в Єврокомісії.

Водночас законотворчі структури ЄС працюватимуть над завершенням переговорів навколо Акта сприяння виробництву боєприпасів (ASAP), який має сприяти розвитку промислових спроможностей для виробництва боєприпасів в інтересах України та країн-членів ЄС.

Політична згода між Єврорадою, Європпарламентом та Єврокомісією відкриває шлях для формального ухвалення EDIRPA на рівні Європарламенту та Ради ЄС.

Нагадаємо, голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель раніше зазначив, що Євросоюз нині має деяку нестачу матеріалів для розширення виробництва боєприпасів. Він вважає, що це питання необхідно вирішити.

Як ми вже писали, посли країн-членів Євроcоюзу погодили схему спільної закупівлі боєприпасів для України.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button