Світ

В ЄК розкритикували Польщу за блокаду кордону

В ЄК розкритикували Польщу за блокаду кордону

Фото: ЄК

У Єврокомісії виступають за збереження транспортного безвізу з Україною

Єврокомісарка заявила, що ідея повернення дозволів, якої домагаються польські перевізники, є неприйнятною, а уряд Польщі звинуватила в “умиванні рук”.

У Європейській комісії заявили, що підтримують так званий транспортний безвіз між Україною та Євросоюзом, попри вимоги польських перевізників. Про це після засідання Ради ЄС на рівні міністрів інфраструктури та транспорту у понеділок, 4 грудня, заявила єврокомісарка з транспорту Адіна Велян, передає Радіо Свобода.

Велян також пообіцяла захищати цю угоду.

“Цей пінг-понг між Україною та Єврокомісією – несправедливий. А тим часом на кордоні страждають люди, а наші зовнішні кордони Євросоюзу стають заручниками. Тож ідея повернення дозволів є неприйнятною, оскільки саме з цією метою ми відмовилися від дозволів”, – заявила єврокомісарка.

Вона наголосила, що дозволяти операції під різними номерами та з різною кількістю дозволів у ЄС було нежиттєздатним.

Велян підкреслила, що обговорювати проблеми, пов’язані з цією угодою, треба лише після вирішення критичної ситуації на кордоні. Також вона розкритикувала польський уряд, водночас зазначивши, що країна перебуває в процесі формування нової більшості після виборів.

“Вважаю неприйнятним, щоб уряд умивав руки в Польщі, кажучи, що це щось між місцевою владою та Єврокомісією врешті-решт та Україною. Ми як центральна влада не маємо до цього відношення – у нас зв’язані руки. Я не вважаю, що це прийнятне пояснення”, – додала комісарка.

Вона зазначила, що з нетерпінням чекає на співпрацю з наступним урядом Польщі, щоб якомога швидше вирішити проблему на кордоні.

Нагадаємо, після засідання Ради ЄС з питань транспорту представник Польщі заявив, що його країна, а також Угорщина і Словаччина очікують, що буде переглянуто угоду і відновлено практику дозволів для України.

Тим часом представник України заявив, що Київ виконав усі заходи щодо розблокування кордону з Польщею, про які домовлялися з Європейською комісією та Варшавою. Там також зазначили, що у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки було відкрито пункт пропуску Угринів – Долгобичув.

Єврокомісар попередила Польщу про “наслідки” блокування кордону з Україною

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button