Україна

Більшість українців не готові поступитися територіями у війні – опитування


Більшість українців не готові поступитися територіями у війні - опитування

Переважна більшість українців продовжує демонструвати свою неготовність виконувати вимоги Росії задля завершення війни.

Близько  третини українців (32%) вважають,  що початок переговорів з Росією про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій. Про це свідчать дані опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова.

Також переважна більшість українців продовжує демонструвати свою неготовність виконувати вимоги Росії задля завершення війни. На визнання окупованих територій частиною РФ навіть  заради припинення війни готові піти лише 9% українців, а неприйнятним це вважає 81%, водночас незалежно від віку респондентів. Так само це неприйнятно для  переважної більшості у всіх макрорегіонах: на Заході і в Центрі – по  84%,  на Півдні – 76%, на Сході – 72%.

У гіпотетичній ситуації, якби мирна угода не передбачала офіційного визнання окупованих територій частиною РФ, але гарантувала б Україні тривалий мир і захист від російської загрози, то розрив між тими, хто підтримав би таку угоду, і тими, хто  виступив би проти, був би дещо меншим. Таку угоду могли б підтримати 25,5%, але більшість – 61% – все одно була б проти.

Готовність поступитися майбутнім членством України в НАТО висловили 18,5% українців, але більшість вважає це неприйнятним (67%). Щоправда, спостерігається істотна регіональна відмінність. Найбільше тих, хто вважає відмову від членства в НАТО  неприйнятною вимогою, – на Заході (79%), найменше – на Сході (52%), але серед представників Сходу і основна частина невизначених (16%).

Неприйнятною для абсолютної більшості українців є і відмова від членства в Європейському Союзі (71%), а готових  поступитися ним – 17%.

Водночас переважну більшість українців (76%) об’єднує переконання, що усі росіяни відповідальні за агресію проти України,  не згодні з нею 20% респондентів.

Опитування фонду “Демократичні ініціативи” та Центру Разумкова проводилося з 8 по 15 серпня 2024 року серед 2017 респондентів лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, переважна більшість громадян України (86%) прагнуть залишитися в країні та будувати своє майбутнє саме тут.

Також повідомлялось, що більшість – 62% – опитаних українців готові воювати за свою країну. Це майже вдвічі більше за тих, хто не готовий – 33%.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 × 2 =

Back to top button