Світ

В Росії посадили правозахисника

В Росії посадили правозахисника

Фото: Кадр із відео

Олега Орлова взяли під варту в залі суду

Правозахисна група, співголовою якої є Олег Орлов, нагороджена Нобелівською премією миру 2022 року.

У Москві співголову товариства Меморіал, російської правозахисної групи, нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року, Олега Орлова засудили до 2,5 року ув’язнення за “дискредитацію російських збройних сил” шляхом висловлення своєї “незгоди з війною в Україні”. Про це повідомив ТГ-канал Осторожно, новости.

Повідомляється, що Орлову заборонили викладати матеріали в інтернет терміном на 2,5 роки.

Як зазначає видання, нинішній процес – другий за рахунком, на ньому Орлов відмовився брати участь у всіх стадіях, крім останнього слова, і не викликав до суду свідків.

Кримінальну справу проти Орлова порушили у березні 2023 року після обшуків у Меморіалі за статтею про “реабілітацію нацизму”.

Правозахисника звинуватили в написанні статті в соцмережах, в якій він назвав бойові дії Росії в Україні “найважчим ударом по майбутньому країни”.

Раніше суд засудив його до штрафу 180 тисяч рублів, але суд скасував штраф і повернув справу слідству, щоб туди додали згадку про “мотив політичної ненависті”.

Сам Орлов наполягає на своїй невинуватості і називає звинувачення фальшивими.

“Я не визнаю себе винним, і звинувачення мені незрозуміле, Суд, попри мої прохання, не зміг чітко пояснити суть висунутих проти мене звинувачень”, – заявив він.

Посол США в Росії Лінн Трейсі засудила вирок.

“Я занепокоєна і стурбована сьогоднішнім рішенням. Олег Орлов понад 45 років веде особисту боротьбу за права росіян. За старих часів його зусилля були відзначені на найвищому рівні. У сьогоднішній Росії за них же садять у в’язницю”, – йдеться у заяві Трейсі.

Раніше повідомлялося, що в Росії сімом бійцям полку Азов суд виніс вироки – від 25 до 28 років позбавлення волі Радник маріупольського мера зазначає, що в Україні з цього приводу “грають у мовчанку”, наче “наших віськовополонених не існує”, підкреслюючи, що це кричуща неповага до Героїв.

У РФ полковника засудили на 18 років за “держзраду”

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button