Світ

В РФ діє спецпідрозділ для диверсій в морі – CNN

В РФ діє спецпідрозділ для диверсій в морі - CNN

Фото: Пресслужба СФ РФ

У РФ створили секретний спецпідрозділ для морських диверсій

Росія має близько 50 ймовірно шпигунських кораблів, які можуть готувати диверсії у водах Північної Європи, спрямовані як на підводні комунікації, так і на вітряні електростанції.

Росія посилила військову активність довкола ключових підводних кабелів у північних водах. Що США розцінюють, як високий ризик потенційних російських диверсій, спрямованих на виведення з ладу критично важливої частини світової інфраструктури зв’язку. Про це у п’ятницю, 6 вересня, пише CNN із посиланням на двох анонімних урядовців США.

За словами одного з джерел видання, Росія створила спецпідрозділ ГУГД (Головне управління глибоководних досліджень Генштабу), до якого увійшли військові кораблі, підводні човни та морські дрони.

“Ми стурбовані зростанням активності російських ВМС по всьому світу. Росія продовжує розвивати військово-морські можливості для підводних диверсій, в основному через надсекретний підрозділ ГУГД”, – сказало джерело.

Видання зазначає, що США регулярно фіксують російські кораблі, які проходять поблизу критично важливої морської інфраструктури та підводних кабелів, часто далеко від російських берегів.

“Велика мережа високошвидкісних волоконно-оптичних кабелів, прокладених дном океану, – це критично важлива основа інтернет- та телекомунікаційного трафіку по всьому світу. Скоординована атака на підводну інфраструктуру може суттєво порушити приватний, урядовий та військовий зв’язок, а також роботу галузей, які залежать від таких комунікацій, зокрема фінансових ринків. Підводні кабелі також передають величезні обсяги електроенергії між кількома країнами Європи”, – пояснило джерело видання. 

Особливу активність російських кораблів фіксують у морях довкола Північної Європи. Там вважають, що Росія має близько 50 ймовірно шпигунських кораблів, які можуть готувати диверсії у водах Північної Європи, спрямовані як на підводні комунікації, так і на вітряні електростанції.

Джерела зазначили, що США розглядатимуть будь-яку диверсію проти підводної інфраструктури як суттєву ескалацію російської агресії за межами України.

Служба безпеки та Національна поліція нейтралізували у Полтавській та Закарпатській областях дві ботоферми, які працювали на спецслужби РФ. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + six =

Back to top button