Світ

В особливих випадках: парламент Швейцарії дозволив експорт зброї

В особливих випадках: парламент Швейцарії дозволив експорт зброї

Фото: Keystone / Gaetan Bally

Парламент Швейцарії

Берн в особливих випадках зможе відходити від своєї позиції нейтралітету, яка забороняє продаж зброї країнам, що воюють.

Уряд Швейцарії зможе в особливих випадках відійти від попередніх обмежень у питанні експорту військової техніки. Відповідну поправку схвалили обидві палати парламенту країни, повідомило у вівторок, 19 грудня, Swissinfo.

Як повідомляється, правоцентристська коаліція, всупереч позиції лівих партій у парламенті, схвалила поправку до закону про військові матеріали. Це означає, що до цього закону буде додано нову статтю, яка передбачає, що уряд у майбутньому може відхилятися від попередніх критеріїв ліцензування експорту військової техніки за кордон у виняткових випадках.

При цьому має бути збережений захист інтересів зовнішньої політики або політики безпеки країни.

Торік Швейцарія експортувала рекордну кількість військової техніки. Проте нині в країні продовжуються точитися дебати щодо того, як експорт зброї, особливо під час війни, відповідає нейтралітету Швейцарії та гуманітарній традиції країни, пише видання.

Як відомо, у Швейцарії діє так званий закон про військові матеріали, який забороняє постачання швейцарської зброї країнам, що воюють.

Нагадаємо, у березні 2023 року Рада кантонів – верхня палата парламенту Швейцарії після багатогодинних дебатів відхилила клопотання, яке передбачало надання Україні озброєння швейцарського виробництва.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button