Світ

В ОБСЄ ініціювали запуск “московського механізму” щодо Білорусі

В ОБСЄ ініціювали запуск московського механізму щодо Білорусі

Фото: osce

Правлячий режим у Білорусі тримає під вартою майже 1 500 політичних ув’язнених

Делегації 38 країн-членів ОБСЄ стурбовані “погіршенням ситуації з правами людини у Білорусі”.

 

ОБСЄ запустить так званий “московський механізм”, який передбачає створення місії експертів для встановлення фактів порушення прав людини в республіці Білорусь. Ініціаторами цього рішення стали 38 країн-учасниць ОБСЄ. Про це йдеться у спільній заяві, яку зробила постпред Канади в ОБСЄ Джоселін Кіннер під час засідання Постійної ради у Відні у четвер, 23 березня.

 

У заяві висловлюється стурбованість “погіршенням ситуації з правами людини у Білорусі”. У ній також нагадується, що 5 листопада 2020 року була опублікована доповідь експертної місії, створеної в рамках “московського механізму” ОБСЄ.

 

“За два роки, що минули з моменту публікації цієї доповіді, білоруська влада не відреагувала на серйозні звинувачення в порушеннях і зловживаннях, викладені в ній, і повністю проігнорувала його рекомендації. Більше того, білоруська влада вдалася до подальших дій, які поглиблюють і розширюють наші занепокоєння щодо виконання Білоруссю зобов’язань у сфері людського виміру ОБСЄ, зокрема через подальше сприяння війні російської федерації проти України”, – йдеться у заяві.

 

Правлячий режим у Білорусі утримує під вартою майже 1 500 політичних ув’язнених, “і ця цифра продовжує зростати”, наголошується в ній.

 

Мінську також нагадали, що, згідно з певними правилами, експертна місія, один член якої може бути обраний республікою Білорусь, “має мати можливість надати об’єктивну та неупереджену доповідь та рекомендації з цих питань”.

 

Спільна заява зроблена від імені наступних делегацій: Албанії, Австрії, Бельгії, Болгарії, Канади, Хорватії, Республіки Кіпр, Чеської Республіки, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Греції, Ісландії, Ірландії, Італії, Латвії, Ліхтенштейну, Литви, Мальти, Молдови, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії, США та України.

 

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button