Світ

В Литві будуть карати за зберігання нацистської та радянської символіки

В Литві будуть карати за зберігання нацистської та радянської символіки

Фото: Unsplash

Литва хоче запровадити штрафи за зберігання нацистської та радянської символіки

У Литві заборонено публічний показ та поширення нацистської та радянської символіки, а також зображень лідерів цих режимів.

Міністерство культури Литви пропонує запровадити штрафи за зберігання нацистської та радянської символіки на території країни з метою її розповсюдження. Про це у понедліок, 16 вересня, повідомляє LRT.

Таким чином міністерство відреагувало на законопроект, який у квітні зареєстрували голова Комітету Сейму з культури Вітаутас Юозапайтіс та міністр оборони Лаурінас Кащюнас.

Їхній документ пропонував не лише заборонити поширення та демонстрацію нацистської та радянської символіки на території Литви, а й її ввезення з метою транзиту через країну.

Міністерство підтримало ці зміни, але додало про необхідність адміністративної відповідальності для тих, хто зберігає відповідну символіку з метою її поширення.

“Міністерство культури Литви пропонує наділити литовських митників повноваженнями для порушення справ про адміністративні правопорушення, проведення розслідувань та складання протоколів. Нині цим займається поліція та Служба охорони держкордону”, – йдеться у повідомлені міністерства. 

Зазначається, що проект постанови має схвалити уряд. Після цього документ повернуть до парламенту для подальшого розгляду.

Видання LRT додало, що у Литві вже існує заборона на публічне демонстрування та розповсюдження нацистської та радянської символіки, а також зображень лідерів цих режимів. Для фізосіб штрафи становлять від 300 до 700 євро, а для керівників юридичних осіб – від 600 до 1200 євро.

Нагадаємо, що в німецькому місті Вісбаден суд оштрафував на 1500 євро чоловіка, який ходив у футболці із символом російської агресії – літерою Z. Причому штраф має бути сплачено організації, яка надає допомогу українцям.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × 2 =

Back to top button