Світ

В ISW назвали три ключові етапи війни в Україні

В ISW назвали три ключові етапи війни в Україні

Фото: Генштаб ВСУ

Американські аналітики вважають, що нині протистояння Росії перебуває на третьому етапі – позиційної війни.

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) виділили три ключові етапи протягом 11 місяців війни Росії з Україною: період ініціативи окупантів, контрнаступ ЗСУ та період позиційної війни. Про це свідчить звіт ISW.

Аналітики зазначили, що російські окупанти володіли ініціативою та вели наступ з 24 лютого до 3 липня 2022 року. Після тимчасової окупації Лисичанська на початку липня їхній наступ на низці напрямків досяг кульмінації.

Водночас українські захисники перехопили ініціативу та розпочали свій перший великий контрнаступ у Харківській області 6 вересня. Широкомасштабний осінній контрнаступ завершився звільненням західної частини Херсонської області 11 листопада.

В ISW додають, що з того часу Україна не змогла розпочати новий великий контрнаступ, що дозволило війні перейти у позиційну війну. Цей етап дозволив окупантам повернути тактичну ініціативу.

Фахівці також наголосили, що схема доставки західної допомоги сильно вплинула на перебіг війни. Зокрема, постачання 155-мм артилерійських систем американського виробництва у квітні та установок HIMARS у червні стали важливими факторами у підготовці українського контрнаступу.

Нагадаємо, в Україну прибули шість систем протидії ворожим безпілотникам, яких називають Ловці Шахедів.

Вашингтон вважає, що Пентагон має відправити винищувачі Києву


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button