Світ

В Ісландії виверження вулкану може знищити місто поблизу Рейк’явіка

В Ісландії виверження вулкану може знищити місто поблизу Рейк явіка

Ісландії обіцяють виверження вулкану

Місто розташоване приблизно за 40 кілометрів на південний захід від Рейк’явіка, поблизу геотермальної електростанції Свартсенгі.

Ісландське місто, в якому проживає близько 4 000 людей поблизу столиці Рейк’явіка, може бути сильно пошкоджене вулканом, виверження якого очікується протягом декількох годин або днів, повідомляє The Guardian.

Людей з міста Гриндавік на південно-західному узбережжі евакуювали рано вранці в суботу після того, як зміщення магми під земною корою спричинило сотні землетрусів, що, як вважають, є передвісником виверження.

“Ми дуже стурбовані станом усіх будинків та інфраструктури в цьому районі”, – заявив у суботу Відір Рейніссон, голова Управління цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Ісландії.

Місто розташоване приблизно за 40 кілометрів на південний захід від Рейк’явіка, поблизу геотермальної електростанції Свартсенгі, основного постачальника електроенергії і води для 30 000 жителів півострова Рейк’янес, а також водосховища з прісною водою.

Гриндавік також знаходиться поруч з геотермальним спа-курортом Блакитна лагуна, популярним туристичним напрямком, який був закритий з міркувань безпеки на початку цього тижня.

“Магма зараз знаходиться на дуже невеликій глибині, тому ми очікуємо виверження протягом декількох годин, щонайменше – протягом декількох днів”, – сказав Рейніссон.

Найбільш вірогідним сценарієм буде відкриття тріщини в землі біля Гриндавіка.

“У нас є розлом довжиною близько 15 кілометрів, і в будь-якій точці цього розлому ми можемо побачити, що може статися виверження”, – сказав Рейніссон.

Однак він не виключає можливості виверження на дні океану, яке, ймовірно, спричинить велику хмару попелу.

“Це не найвірогідніший сценарій, але ми не можемо його виключити, тому що кінець … тріщини йде в море”, – сказав він.

Землетруси і підняття ґрунту, спричинені вторгненням магми, вже завдали шкоди дорогам і будівлям у Гриндавіку та його околицях.

Нагадаємо, що поблизу японського острова Івото після підводних вулканічних вивержень, що відбувалися наприкінці минулого місяця, утворився невеликий новий острів. 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button