Україна

В ГУР розповіли про знищення російського катера Мангуст


В ГУР розповіли про знищення російського катера Мангуст

Росіяни виготовляють Мангусти з 2000 року. Катер має до 20 м завдовжки та до 5 метрів завширшки. Максимальна швидкість – до 50 вузлів.

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що російський швидкісний катер проєкту 12150 Мангуст, знищений українськими силами в бухті Вузька на території тимчасово окупованого Криму, – це досить нова розробка ворога, яку використовують спецслужби та прикордонники. Про це він сказав в ефірі телемарафону.

“Маємо задоволення і можливість підтвердити не тільки ураження, а і, власне, знищення швидкісного катера серії Мангуст 12150. Це досить нова розробка окупантів, у чорноморській акваторії їх не так багато. І ось сьогодні мінус один”, – зазначив він.

За словами Юсова, катер знищено разом із БК і озброєнням, яке було на борту.

Він також розповів, що окупанти “ховають” свої великі кораблі, і їхня активність досить обмежена. Ворог розвиває будівництво морської інфраструктури, зокрема, в Новоросійську.

“Але повністю вони вийти не можуть. Тому активність хоча б такими швидкісними катерами змушені забезпечувати. Відповідно, Magura і спецпідрозділ ГУР Group 13 успішно за ними полюють. Це справді вдала операція. Вартість – понад 120 млн рублів, залежить від оснащення і модифікації. Ці катери використовують спецслужби та прикордонники”, – заявив Юсов.

Як зазначили в ГУР, росіяни виготовляють Мангусти з 2000 року. Катер має до 20 м завдовжки та до 5 метрів завширшки. Максимальна швидкість – до 50 вузлів. У модифікованих версіях швидкісних катерів встановлено бойові дистанційно керовані модулі з основною штатною зброєю – кулеметною установкою калібром 14,5 мм. Також на борту Мангусту росіяни мають два автоматичні гранатомети АГС-17, ручний протидиверсійний гранатомет ДП-64 і два ПЗРК типу Ігла або Верба. Орієнтовна вартість знищеного Мангусту становить близько $3 млн.

Нагадаємо, у ніч на 6 травня в тимчасово окупованому Криму морським безпілотником Магура V5 був уражений російський швидкісний катер.

ГУР оприлюднило відео атаки на катер РФ в Криму

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five + 17 =

Back to top button