Світ

В Естонії дозволили одружуватись і розлучатись по відеозв’язку

Оновлений закон вступить в силу з 1 лютого 2020 року

Естонський парламент затвердив поправки до закону, який дозволяє здійснювати певні види нотаріальних дій без фізичної присутності клієнта, використовуючи відео-міст.

Про це повідомляє 1NEWS.

За документ проголосували 76 депутатів парламенту зі 101. Голосувавших проти та таких, які утрималися не було, два депутата не взяли участі в голосуванні.

У законодавство вводиться новий вид нотаріального посвідчення: відео-міст між нотаріусом та клієнтом. Клієнту більше не потрібно буде фізично зустрічатися з нотаріусом.

Завдяки відео-мосту буде можливість подавати заяви про вступ у шлюб або його розірвання, вступ у спадок або відмову від нього, відчуження частки участі в товаристві з обмеженою відповідальністю, завіряти довіреності, пов’язані з передачею майна в заставу і т.п.

Для дистанційного запевнення Нотаріальної палатою розроблено спеціальну програму. Увійти в неї можна за допомогою ідентифікаційної ID-карти, електронного посвідчення особи або електронного посвідчення особи електронного резидента.

Нотаріально завірити угоду по відео-мосту можна буде тільки у приміщеннях естонських дипломатичних представництв. На період тестування виділено три диппредставництва: у Гельсінкі, Нью-Делі та Стокгольмі.

У новій формі нотаріального діловодства можуть бути зацікавлені електронні резиденти та проживаючі за кордоном громадяни Естонії. У 2016 році їх налічувалося 130 тисяч осіб.

Оновлений закон вступить в силу з 1 лютого 2020 року.

Джерело:  Інтерфакс-Україна

Back to top button