Світ

В Чехії заявили, що не повертатимуть українців додому примусово

В Чехії заявили, що не повертатимуть українців додому примусово

Фото: Ambasada Ukrainy w Warszawie

Посол України в Чехії Василь Зварич

В Чеській Республіці постійно чи тимчасово проживають 253 тисячі чоловіків громадян України. Майже третина з них – призивного віку.

Чехія не повертатиме примусово в Україну чоловіків. Особливо тих, які вже мобілізаційного віку. Про це у четвер, 5 вересня, заявив посол України в Чехії Василь Зварич, повідомляє Радіо Свобода.

“Не йде мова про якісь примусові заходи із повернення українців в Україну – тих, особливо, які мобілізаційного віку. Єдина мотивація – це свідомість кожного громадянина України”, – наголосив посол

Він зауважив, що на думку влади Чехії, всі громадяни України незалежно від місця проживання мають обов’язок перед державою – захист Вітчизни, а обов’язок дипломатів створити умови для повернення. Проте вирішувати, що робити має кожна людина. 

“Звичайно, це вибір кожного громадянина, який із тих чи інших причин опинився за межами своєї країни. Наше завдання як держави – це створити умови громадянам, які хочуть захищати свою державу в Україні, створити всі умови для такого повернення”, – пояснив Зварич.

За інформацією МВС Чехії, в країні постійно чи тимчасово проживають 253 тисячі чоловіків з України. Серед них тих, хто перебуває у Чехії за візою тимчасового захисту і є віком від 18 до 65 років – понад 95 тисяч.

Раніше в міністерстві оборони Чехії заявили, що вивчають досвід Польщі щодо створення легіону добровольців з українців. 

Суд у Чехії засудив до семи років позбавлення волі за мародерство колишнього чеського військовослужбовця Філіпа Сімана, який воював добровольцем у лавах ЗСУ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve + 13 =

Back to top button