Світ

В аптеках Росії виник дефіцит антидепресанту Прозак – ЗМІ


Російські фармацевти заявили, що востаннє цей медичний препарат поставляли в аптеки ще в червні цього року.

Дефіцит препарату Прозак, який застосовується для лікування депресії, виник у російських аптеках. Про це з посиланням на дані онлайн-агрегатора аптек Мегаптека повідомляє провладне російське інформагентство РБК в суботу, 16 вересня.

ЗМІ зазначило, що станом на 15 вересня Прозак був доступний лиш у чотирьох із майже 2,4 тис. підключених до сервісу точок у Москві. Крім того, у Санкт-Петербурзі препарат доступний у двох із 1,3 тис. підключених до нього аптек. У Воронежі – у п’яти з 346. Тоді ж як у Новосибірську та Казані ліків не було ніде.

Фармацевти чотирьох московських мереж аптек підтвердили відсутність препарату. Працівники аптек розповіли виданню, що на складі нема ліків. Останнє постачання було у червні, а коли буде наступне – невідомо. У МОЗ РФ теж підтвердили, що остання партія «Прозака» надійшла у продаж наприкінці червня.

Джерело у великій федеральній аптечній мережі розповіло, що препарату вже давно немає у постачальників і тепер продаються залишки. 

В Асоціації незалежних аптек (включає 220 організацій) розповіли про відсутність ліків у постачальників.


Прозак (також відомий як флуоксетин, Сарафем) розробила американська фармацевтична компанія Elli Lilly в 1970-і роки.

Його призначають для лікування депресій, обсесивно-компульсивних розладів, нервових булімій.

До кінця 1980-х препарат вийшов на ринок США і стрімко набув популярності. Він не викликав побічних ефектів, зокрема з боку серцево-судинної системи, внаслідок чого препарат можна було приймати тривалий час.

Як ми вже писали, МОЗ Росії розіслало державним лікарням список зі 196 препаратів, які найближчим часом зникнуть з російського ринку. Частина з них не має аналогів на території РФ.

Росіяни на окупованих територіях не видають ліки пільговикам – ЦНС

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button