Світ

Уряд Уельсу вперше очолить темношкірий політик


Лейбористська партія Уельсу обрала 50-річного Воуна Гетхінга своїм новим лідером. За нього проголосувала більшість.

Воун Гетхінг від лейбористської партії стане першим темношкірим главою уряду в британському Уельсі та Європі. Про це у суботу, 16 березня, повідомляє BBC

Гетхінг буде затверджений на посаді наступного тижня.

Отримавши 51,7% голосів серед лейбористів, новий лідер пообіцяв вирішити проблеми, що стоять перед Уельсом, включаючи кризу вартості життя, незадоволених фермерів і негаразди у системах охорони здоров’я та освіти.

“Сьогодні ми перегортаємо сторінку в книзі історії нашої нації. Історії, яку ми пишемо разом. Не тільки тому, що я маю честь стати першим темношкірим лідером в європейській країні, але й тому, що відбулася зміна поколінь”, – сказав він виступаючи перед однопартійцями.

Гетхінга вже привітали з перемогою лідер британських лейбористів Кейр Стармер та прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Попередній перший міністр регіону Марк Дрейкфорд, який обіймав цю посаду та був лідером лейбористів в Уельсі з 2018 року, офіційно має подати у відставку у вівторок, а Гетхінг заступить на посаду у середу.

Відомо, що Гетхінг народився в колишній британській колонії Замбія, він є сином білого ветеринара з південного Уельсу та темношкірої фермерки з Лусаки. Його батьки переїхали до Уельсу, коли йому було два роки, а пізніше оселилися в Англії після того, як зіштовхнулися з расизмом у валлійській сільській місцевості.

Цього року в Британії відбудуться загальні вибори, і Гетхінг стане важливим гравцем у прагненні Лейбористської партії покласти край 14-річному правлінню консерваторів.

Президент Володимир Зеленський призначив колишнього очільника Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая начальником Мукачівської районної державної адміністрації Закарпатської області. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button