Україна

Україна зменшила експорт агропродукції


Україна зменшила експорт агропродукції

За перші три місяці 2024 року, експорт Україною агропродукції склав близько 6,5 млрд доларів, що на 4% менше, ніж у першому кварталі минулого року.

Україна за перший квартал 2024 року Україна експортувала агропродукції на 4% менше, ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомляє пресслужба Української асоціації аграрного експорту (УААЕ) з посиланням на Державну митну службу.

Зазначається, що за перші три місяці 2024 року, експорт Україною агропродовольчої продукції склав близько 6,5 млрд доларів.

Доходи від реалізації м’яса і субпродуктів на зовнішніх ринках збільшились на 20% та становили 243 млн дол. Визначальним продуктом залишається м’ясо птиці, якого експортовано більше в натуральному і вартісному виразі – 112 тис. т на суму 222 млн дол. Також у 2,5 раза зросли доходи від експорту готових та консервованих м’ясних продуктів – приблизно 13 млн дол.

Експорт молочних продуктів скоротився фактично до 43 млн дол. (- 16%), а основними товарами даної групи цьогоріч виступають сухе та згущене молоко (16 млн дол.), сири (11 млн дол.), масло і молочні пасти (6 млн дол.), незгущене молоко та вершки (5 млн дол.). Продовжує демонструвати позитивну динаміку морозиво українського виробництва, виручка від якого сягнула 7 млн дол.

Також експортовано також понад 15 тис. т яєць на суму приблизно 17 млн дол,. однак ціни експорту для України продовжують падати – 1078 дол./т.

Як повідомляється, продажі українського меду зросли на 93%. Вдалось експортувати майже 23 тис. т меду на суму 44 млн дол. (+ 39%).

Виручка від експорту плодів, ягід і горіхів збільшилася на 47% – до 87 млн. дол. За інформацією УААЕ, найбільші доходи профільним експортерам приносять волоські горіхи (38 млн дол.), заморожені ягоди та фрукти (29 млн дол.), яблука і груші (11 млн дол.).

Зазначається, що враховуючи нові заходи впливу на українські продовольчі продукти з боку ЄС, УААЕ вважає за доцільне, з метою мінімізації очікуваних втрат профільних експортерів у короткостроковій перспективі, вже зараз проводити активну роботу з диверсифікації географії збуту, зокрема використовуючи ринки країн африканського континенту, Близького Сходу та Південно-Східної Азії.

Нагадаємо, попри блокаду “зернового коридору” з боку Росії, Україна транспортує збіжжя морем. Власний коридор вже перевищив показники роботи в рамках “зернової ініціативи”. Добре працює й альтернативний коридор через дунайські порти.

Експорт наближений до показників до війни, а імпорт просів

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

five × four =

Back to top button