Світ

Україна одержить ATACMS тільки з касетними бомбами – ЗМІ

Україна одержить ATACMS тільки з касетними бомбами - ЗМІ

Фото: CC0 / U.S. Army

The Washington Post стверджує, що Вашингтон розглядає можливість дати Києву такі ракети, але не з однією боєголовкою.

Адміністрація президента США Джо Байдена близька до рішення про постачання Україні версії ракет великої дальності ATACMS, озброєну касетними бомбами, а не однією боєголовкою. Про це мовиться в опублікованому 22 вересня матеріалі The Washington Post, в якому видання посилається кілька джерел.

ATACMS з касетним озброєнням із радіусом дії до 466 км, залежно від модифікації, можуть дозволити Україні завдавати ударів по командних пунктах, складах боєприпасів і маршрутах матеріально-технічного забезпечення далеко за російськими лініями фронту та окопаними оборонними спорудами. Україна за підтримки деяких законодавців США з минулого року просила ATACMS.

Байден з часом перейшов від твердого “ні” до того, що “проблема все ще актуальна”. Пентагон нині все ще стурбований тим, що вилучення достатньої кількості ATACMS з відносно невеликих військових арсеналів, підірве готовність армії США до інших можливих конфліктів.

Ракет ATACMS з касетним озброєнням на складах Пентагону більше, ніж тих, що оснащені однією “унітарною” боєголовкою.

За даними Міноборони США за 2018 рік, з орієнтовного 2500 ракет, деякі з яких виготовлені на початку 1990-х, невідома кількість була переобладнана унітарними боєголовками.

Пентагон відмовився назвати кількість унітарних боєголовок ATACMS в арсеналі США. Компанія-виробник цих ракет Lockheed Martin укладає контракт на виробництво 500 ATACMS на рік, усі вони призначені для продажу за кордоном.

Нагадаємо, ЗМІ заявил, посилаючись на коментарі американських посадовців, заявили, що США дадуть Україні невелику кількість балістичних ракет ATACMS.

Раніше стало відомо, що США поки не передаватимуть Україні ракети ATACMS, але у майбутньому це питання на порядку денному може зʼявитися.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button