Світ

Угорщина блокує конфіскацію заморожених активів РФ – ЗМІ

Угорщина блокує конфіскацію заморожених активів РФ - ЗМІ

Фото: DW

Саміт ЄС у Брюсселі може завершитись безрезультатно для України

Угорщина заявляє, що гроші мають піти на що завгодно, але не на зброю для українців, стверджують джерела.

Пропозиція Єврокомісії щодо конфіскації доходів від заморожених російських активів на користь України навряд чи буде схвалена на саміті лідерів Євросоюзу, що розпочнеться у Брюсселі в четвер, 21 березня, у Брюсселі. Про це напередодні повідомило Deutsche Welle з посиланням на високопоставленого європейського дипломата.

За його словами, серед більшості країн-членів ЄС є спільне розуміння того, що конфісковані кошти мають піти на купівлю зброї та боєприпасів для потреб ЗСУ.

“Зараз Україна більше потребує грошей на зброю, а, на жаль, не на відновлення. І ми прагнемо зробити все, щоб уникнути подальших руйнувань в Україні”, – сказав дипломат.

Як відомо, у пропозиції Єврокомісії йдеться, що 90% доходів від заморожених активів РФ має піти на купівлю зброї для ЗСУ. Однак співрозмовник розповів виданню, що проти цього виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на що завгодно, але не на зброю для українців.

Другим “суперечливим питанням” порядку денного саміту, за словами дипломата, стане дискусія про розширення ЄС.

У грудні 2023 року лідери ЄС підтримали відкриття переговорів щодо вступу України та Молдови. Для того, щоб переговори розпочалися, країни-члени ЄС мають схвалити подані Єврокомісією переговорні рамки, які є дорожньою картою процесу вступу, і провести засідання міжурядової конференції – спеціально створеного органу, який безпосередньо вестиме переговори. Обидва ці рішення потребують одностайної підтримки всіх 27 лідерів Євросоюзу.

Однак існує висока ймовірність, що ці два рішення не буде ухвалено під час нинішнього саміту, зазначив співрозмовник: “Є країни-члени, які виступають проти того, щоб відкриття перемовин з Україною та Молдовою розпочалися за бельгійського головування в ЄС”.

Головування Бельгії в ЄС триватиме до 1 липня, після чого цю естафету має перейняти саме Угорщина.

Нагадаємо, минулого тижня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан закликав громадян допомогти йому “окупувати” Брюссель, але поки що лише на виборах до Європарламенту, що пройдуть влітку.

Також повідомлялося, що три країни-члени ЄС виступили проти плану глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн використовувати прибуток, отриманий від заморожених російських активів, для закупівлі зброї для України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button