Світ

У Європі різко зросли ціни на газ через захоплення станції на Курщині

У Європі різко зросли ціни на газ через захоплення станції на Курщині

Фото: РосЗМІ

Газовимірювальна станція Суджа

Росія втратила контроль над газовимірювальною станцією Суджа, через яку йде весь трубопровідний газ, що надходить з Росії до Європи.

У Європі ціни на газ підскочили в середу на 5,5% до 38,7 євро/МВт·год ($445 за 1000 кубометрів). Це сталося на тлі боїв у Курській області, де Росія втратила єдиний пункт прокачування газу до Європи, який залишався у Газпрому, повідомляє The Moscow Times.

Зазначається, що в результаті зростання котирувань ф’ючерс Dutch TTF досяг максимального рівня з початку грудня 2023 року.

У середу Росія втратила контроль над десятком населених пунктів у Курській області, а також над газовою станцією Суджа.

“Це “газова митниця”, через неї проходить єдиний маршрут, що досі працює, і яким йде весь трубопровідний газ, що надходить з Росії до Європи”, – пояснює спеціаліст з енергетики Сергій Вакуленко, дослідник Берлінського центру з вивчення Росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир. У травні 2022 р. Україна припинила прийом транзитного газу через станцію Сохрановка, а у вересні було повністю зупинено прокачування основним маршрутом постачань російського газу в Європу – трубопроводом Північний потік, що проходить дном Балтійського моря.

Оператор Газотранспортних систем України заявив, що транзит газу гілкою, на якій розташована Суджа, здійснюється в нормальному режимі і триватиме в четвер. За його даними, у четвер з Росії до Європи через Україну планується поставити 41,6 млн. кубометрів, передає Reuters.

Однак якщо газ через Україну перестане йти, його експорт із Росії до Європи, який і без того впав у порівнянні з 2021 р. на 80%, скоротиться ще наполовину, вказує нафтогазовий аналітик Михайло Крутіхін.

Нагадаємо, у середу російські Z-телеграм-канали і ЗМІ повідомляли, що ЗСУ захопили газовимірювальну станцію Суджа в Курській області, але офіційного підтвердження цієї інформації немає ні з боку ЗСУ, ні з боку російської влади. 

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

three × one =

Back to top button