Світ

У США Конгрес досяг угоди для уникнення “шатдауну”

У США Конгрес досяг угоди для уникнення шатдауну

Фото: Unsplash

Конгрес США досяг угоди щодо витрат, яка допоможе запобігти шатдауну

Контрольована республіканцями Палата представників і Сенат, де більшість демократів, далі повинні домовитися про те, як розподілити кошти.

Республіканці та демократи у Конгресі США досягли угоди щодо фінансування роботи американського уряду у 2024 році. Про це у неділю, 7 січня, йдеться в заяві президента США Джо Байдена, опублікованій на сайті Білого дому.

“Угода наблизила країну на крок до “запобігання непотрібного шатдауну і захисту важливих національних пріоритетів”, – заявив американський лідер. 

Вказується, що передбачений проєктом фінансування бюджет відповідає вимогам Білого дому.

“Проєкт фінансування уряду відкидає серйозні скорочення програм, на які розраховують працьовиті сім’ї, і забезпечує шлях до ухвалення законопроєктів про фінансування на цілий рік, які відповідають інтересам американського народу та не містять будь-якої крайньої політики”, – йдеться у заяві президента США.

Байден подякував лідеру демократичної більшості в сенаті США Чаку Шумеру та його однопартійцеві Хакіму Джефрісу за їхнє лідерство у вирішенні цього питання.

“Тепер республіканці в Конгресі повинні виконувати свою роботу, припинити погрожувати заблокувати роботу уряду і виконати свій основний обов’язок щодо фінансування важливих пріоритетів внутрішньої та національної безпеки, включаючи мій додатковий запит. Їм час діяти”, – підсумував Байден.

У свою чергу Reuters пише, що спікер Палати представників Конгресу США республіканець Майк Джонсон повідомив, що угода передбачає загальний рівень федеральних витрат у розмірі 1,6 трильйона доларів.

Ця цифра включає 886 мільярдів доларів на оборону і 704 мільярди доларів на витрати, не пов’язані з обороною.

Повідомляється, що тепер американські законодавці мають ухвалити закон, який кодифікує угоду і запобіжить припиненню роботи уряду. Фінансування приблизно 20% бюджету уряду, зокрема деяких соціальних програм, закінчиться вже 19 січня, а кошти для іншої частини уряду будуть вичерпані 2 лютого.

Раніше речник Держдепу Метью Міллер заявив, що американське військове фінансування України не буде підтримуватись на рівні 2022-2023 років, бо США мають на меті зробити Україну самостійною в питаннях виробництва та закупівлі зброї.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button