Світ

У Швейцарії третину російських дипломатів підозрюють у шпигунстві

У Швейцарії третину російських дипломатів підозрюють у шпигунстві

Фото: news.mai

У Швейцарії російських дипломатів підозрюють у шпигунстві

Серед країн Європи Швейцарія має один з найбільших показників щодо кількості російських розвідників під дипломатичним прикриттям.

У Женеві та Берні з 220 акредитованих осіб російських дипломатичних і консульських установ  принаймні одна третина працює на спецслужби РФ. Про це йдеться у щорічному звіті про державну безпеку Швейцарії.

Зазначається, що такі високі показники частково пов’язані з роллю Швейцарії як “приймаючої сторони” міжнародних організацій.

У звіті повідомляється, що Китай також має десятки офіцерів розвідки, які працюють під дипломатичним чи консульським прикриттям у Швейцарії. Разом з тим, їх набагато менше, ніж у Росії, оскільки китайський персонал в основному працює під прикриттям науковців, журналістів чи бізнесменів.

Як йдеться у звіті, війна Росії проти України ускладнила діяльність шпигунів у Європі через санкції та візові обмеження, а також висилання великої кількості російських дипломатів. Значну роль зіграло скасування прямих регулярних рейсів між РФ та Європою й те, що Шенгенська зона скасувала безвізовий режим для перебування до трьох місяців особам із російським громадянством. Однак з іншого боку війна відкрила можливості для російської розвідки надсилати до Європи більше працівників у якості “біженців”.

У спецслужбах Швейцарії припускають, що “велика кількість біженців є співробітниками розвідувальних служб і можуть подорожувати непоміченими та бути прийнятий на тимчасовій основі”.

У звіті зазначається, що для РФ буде все ще складно працювати в більшості західних держав, але можливості шпигунської діяльності та її масштаб залежатимуть від рішень західних урядів, які можуть запровадити санкції.

Нагадаємо, Німеччина ухвалила рішення про масове випровадження співробітників дипломатичних представництв Росії з ФРН.

Посольства РФ шпигують в Європі за допомогою антен – ЗМІ

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button