Світ

У Сеулі зробили заяву щодо підриву КНДР доріг до Південної Кореї

У Сеулі зробили заяву щодо підриву КНДР доріг до Південної Кореї

Фото: pixabay.com (ілюстративне фото)

Південна Корея відреагувала на підрив КНДР доріг

Вибухи, влаштовані Північною Кореєю на частині доріг Кеньїсон та Донхе, є явним порушенням міжкорейської угоди – вважають у Південній Кореї.

Підрив КНДР ділянок доріг, що ведуть до Південної Кореї, йде врозріз із міжкорейською угодою 2018 року, яка передбачає об’єднання автомобільних та залізниць Півночі та Півдня в одну транспортну систему. Про це 15 жовтня заявили у південнокорейському міністерстві у справах об’єднання, передає Yonhap.

“Вибухи, влаштовані Північною Кореєю на північній частині доріг Кеньїсон та Донхе, є явним порушенням міжкорейської угоди і абсолютно ненормальним актом. Ми рішуче засуджуємо дії КНДР”, – йдеться у заяві міністерства.

Зазначається, що дороги, які з’єднують Північну та Південну Корею, збудували “за рахунок кредитів Південної Кореї на суму $133 млн, оскільки КНДР запросила фінансову підтримку”.

“Північна Корея, як і раніше, зобов’язана погасити борг. Вся відповідальність за підрив доріг лежить на КНДР”, – заявили у південнокорейському міністерстві.

Як відомо, Міжкорейська угода 2018 року передбачала зниження напруженості у прикордонному регіоні, припинення пропагандистського мовлення. Однак у листопаді 2023 року уряд Південної Кореї частково призупинив дію угоди у відповідь на успішний запуск Пхеньяном військового супутника-шпигуна. Таким чином, Сеул отримав можливість знову проводити розвідку та патрулювання поблизу кордону з КНДР. У свою чергу Міноборони Північної Кореї заявило, що негайно відновить усі зупинені в рамках угоди військові заходи. Пізніше стало відомо, що Північна Корея направила солдатів та техніку в демілітаризовану зону у прагненні відновити посади охорони, які були ліквідовані відповідно до угоди 2018 року.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль у червні цього року підтримав пропозицію, що закликає до повного припинення дії угоди від 2018 року у відповідь на кампанію Північної Кореї із запуску повітряних куль зі сміттям. Цей крок дозволяє Південній Кореї відновити навчання щодо зміцнення оборони на передовій.

Нагадаємо, сьогодні КНДР підірвала ділянки міжкорейської дороги на кордоні з Південною Кореєю.

Також повідомлялося, що Північна Корея привела у повну бойову готовність свої артилерійські підрозділи коло кордону з Південною Кореєю та посилила протиповітряну оборону. Таких заходів було вжито нібито через можливе проникнення південнокорейських безпілотників. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × five =

Back to top button