Світ

У РФ розгорівся скандал через дизайн купюри в 1000 рублів

У РФ розгорівся скандал через дизайн купюри в 1000 рублів

Фото: ТАСС

Новий дизайн 1000-рублевої купюри викликав у Росії скандал

Російські пабліки повідомляють, що новий дизайн купюри дуже не сподобався православній громадськості, яка скаржилася навіть до генпрокуратури.

Центробанк РФ ухвалив рішення доопрацювати дизайн оновленої банкноти в 1000 рублів, і через це її випуск зупинено, в широкий обіг вона не надійшла. Про це з посиланням на пресслужбу ЦБ РФ повідомляє російська новинна агенція Інтерфакс.

“ЦБ не пояснює причин доопрацювання, але дизайн банкноти одразу після презентації у понеділок став предметом бурхливої дискусії щодо наявності та відсутності різних культурних символів. Оновлена банкнота номіналом 1000 рублів присвячена Нижньому Новгороду та Приволзькому федеральному округу. Основне зображення лицьової сторони – Микільська вежа Нижегородського Кремля, на зворотному боці – Музей історії державності татарського народу та Республіки Татарстан у Казані, вежа Сююмбіке на території Казанського Кремля, Музей археології та етнографії в Уфі”, – йдеться в публікації Інтерфаксу.

Деякі подробиці з цього приводу опублікував російський ТГ-канал Mash.

Повідомляється, що новий дизайн купюри дуже не сподобався православній громадськості, яка скаржилася навіть до генпрокуратури.

“Православні активісти вимагали від Генпрокуратури перевірити Центробанк РФ на екстремізм за зникнення православних хрестів із оновленої купюри у тисячу рублів. Як бачите, на новому “косарику” з’явилися Микільська вежа Нижегородського кремля, вежа Сююмбіке в Казанському кремлі та два музеї в Казані та Уфі. Але зникли Ярославль із пам’ятником Ярославу Мудрому, каплиці Казанської Богоматері та церква Іоанна Предтечі разом із православними хрестами, що обурило директора правозахисного центру Сорок сороков Георгія Солдатова, змусивши писати заяву. На думку правозахисників, зображення колишньої церкви без хреста, вежі кремля без орла та водночас вежі з півмісяцем схожі на бажання ЦБ стерти з пам’яті та навмисне принизити символи православ’я та російської державності”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що правозахисний центр Сорок сороков звернулися до прокурорів з вимогою перевірити причетних у ЦП за статтею про розпалювання ворожнечі  і покарати винних посадових осіб.

Раніше в Кремлі порадили росіянам не турбуватися через падіння курсу рубля.

А через деякий час курс долара в РФ офіційно перевищив 100 рублів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button