Світ

У Німеччині закликають подовжити захист в ЄС біженців з України


Правозахисники закликають владу Евросоюзу продовжити дію директиви про тимчасовий захист для українських біженців.

Євросоюз має якнайшвидше продовжити дію директиви про тимчасовий захист для українських біженців, термін дії якої спливає в березні 2024 року. Про це заявила правозахисна організація Pro Asyl, що займається підтримкою шукачів притулку в Німеччині, повідомляє німецька газета Neue Osnabrücker Zeitung у вівторок, 22 серпня.

“Міністри внутрішніх справ ЄС мають офіційно ухвалити це рішення якнайшвидше, щоб люди були в більшій безпеці, а влада могла підготуватися відповідним чином”, – заявили правозахисники.

Конференція німецьких міст, що об’єднує кілька тисяч муніципалітетів Німеччини виступила з аналогічним закликом

“Містам терміново необхідні гарантії того, що директиву ЄС буде продовжено, і це створить юридичну визначеність щодо статусу проживання біженців з України”, – заявив керуючий директор організації Гельмут Деді. 

Очільник найбільшого в Німеччині імміграційного відомства в Берліні Енґельгард Мазанке також вказав, що продовжити дію директиви необхідно, не чекаючи її закінчення в березні, оскільки “для отримання дозволу на житло, що субсидується, потрібна посвідка на проживання терміном на один рік”.

Директива про тимчасовий захист для біженців з України була задіяна в ЄС за кілька днів після повномасштабного російського вторгнення до країни.

Система розроблена після війн на Балканах у 1990-х та на початку 2000-х. Її мета – не допустити навантаження систем надання притулку при масовому припливі біженців на територію ЄС.

Директива вже двічі автоматично продовжувалась на шість місяців і тепер діє до 4 березня 2024 року. Однак третього автоматичного продовження вона не передбачає.

Міністри внутрішніх справ країн ЄС мають проголосувати за це на пропозицію Єврокомісії.

Як ми вже писали, Канада продовжила на рік дію програми підтримки українських біженців.

Ізраїль продовжив медстраховку для біженців з України

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button