Світ

У Литві провалилася спроба запровадити подвійне громадянство

У Литві провалилася спроба запровадити подвійне громадянство

Фото: BNS nuotr

Референдум у Литві

Подібний референдум у Литві вже проводився в 2019 році. Оскільки тоді спроба виявилася невдалою, її повторили цього року, але теж без успіху.

Нова спроба змінити Конституцію шляхом розширення можливостей надання подвійного громадянства у Литві знову не мала успіху. Про це в понеділок, 13 травня, повідомило місцеве видання  LRT.

Повідомляється, що після підрахунку абсолютної більшості поданих голосів у референдумі взяли участь 1 396 828 осіб, або 59% виборців. З них схвалили запропоновані зміни щодо громадянства 1 001 014 осіб, або 73,9% тих, хто проголосував, але цього виявилося недостатньо для ухвалення змін.

Для того, щоб поправку до Конституції про громадянство було прийнято, за неї мають проголосувати не менше половини виборців, які мають право голосу. Загалом у списках виборців цього року було 2 385 234 особи. Тому потрібно було зібрати 1 192 617 голосів, – йдеться в публікації.

Повідомляється також, що в 2019 році потрібно було зібрати 1,24 млн. голосів, а вдалося зібрати 956 564 голоси, або 72,35% з тих, хто проголосував.

У конституції країни вказано, що “крім окремих випадків, передбачених законом, ніхто не може бути громадянином Литовської Республіки та іншої держави одночасно”.

Цього року було запропоновано змінити конституцію, вилучивши з неї положення, яке тепер перешкоджає громадянам Литви набувати другого громадянства, але спроба виявилася невдалою.

Раніше повідомлялося, що в Україні розмови про надання українцям можливості отримувати кілька громадянств точаться давно, але до переходу від слів до справи владу підштовхують вимушені переселенці, які будують нове життя за кордоном.

Німеччина пом’якшує умови надання громадянства

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button