Світ

У Канаді померла Нобелівська лавреатка з літератури Еліс Манро

У Канаді померла Нобелівська лавреатка з літератури Еліс Манро

Фото: starylev.com.ua

Письменниця Еліс Манро

Письменниця отримала Міжнародну Букерівську премію та Нобелівську премію з літератури як “майстер сучасної розповіді”. Її книги перекладено більш ніж 20 мовами.

На 93-му році життя померла лавреатка Нобелівської премії з літератури, а також володарка Міжнародної Букерівської премії канадська письменниця Еліс Манро. Про це у вівторок, 14 травня, повідомляє видання The Globe and Mail із посиланням на представників родини письменниці.

Зазначається, що “безліч років” письменниця страждала від деменції. Вона померла в понеділок, 13 травня, в будинку для людей похилого віку в Онтаріо.

Еліс Манро народилася 10 липня 1931 року в Канаді. Вивчала англійську мову та журналістику в Університеті Західного Онтаріо. У 1950 році її розповідь “Вимірювання тіні” придбала канадська радіостанція CBC, незабаром після цього вона кинула навчання.

Перша її збірка “Танець щасливих тіней”, що вийшла 1968 року, отримала найвищу літературну нагороду Канади – премію генерал-губернатора. У 1978 і 1986 Манро отримувала цю ж премію за збірки “А хто ти, власне, така?” та “Прогрес кохання”. 1997 року вона отримала приз Всесвітньої організації письменників PEN, а 2009 року стала лавреаткою Міжнародної Букерівської премії за сукупністю заслуг. У 2013 році Еліс Манро була відзначена Нобелівською премією з літератури як “майстер сучасної розповіді”.

Усього за творчу кар’єру Манро випустила 14 збірок новел, остання з яких “Дороге життя” вийшла 2012 року. Книги Еліс Манро перекладено більш ніж 20 мовами. Декілька новел було екранізовано.

Зокрема фільм Джульєтта, який вийшов у 2016 році, був заснований на трьох оповіданнях Манро.

Нагадаємо, у квітні помер письменник Дмитро Капранов.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button