Світ

У Британії планують масштабну реформу парламенту


Представлені законопроєкти передбачають скасування практики спадкового перства – тобто переходу місць у Палаті лордів у спадок.

Лейбористський уряд Великої Британії під керівництвом Кіра Стармера оголосив про наміри реформувати верхню палату парламенту, Палату лордів, шляхом скорочення чисельності та введення обмежень за віком. Про це пише The Independent у середу, 17 липня.

Британський монарх Чарльз III у своїй промові представив законопроєкти, які передбачають скасування практики спадкового перства – тобто переходу місць у Палаті лордів у спадок.

В офіційному документі зазначається, що у XXI столітті недоцільно резервувати майже 100 місць за особами, народженими в певних сім’ях.

Повідомляється, що в межах нижньої палати утворять “комітет із модернізації”, який матиме на меті “підвищити рівень стандартів, поліпшити методи роботи та реформувати процедури”.

Останню масштабну реформу Палати лордів здійснив Тоні Блер, скоротивши кількість спадкових перів до 90. Цей крок мав бути тимчасовим компромісом на шляху до більш масштабних змін, але за 25 років реформа так і не була завершена.

Нагадаємо, у Великій Британії офіційно змінився прем’єр-міністр – лідер Лейбористської партії Кір Стармер очолив уряд після впевнениї перемоги на виборах у парламент.

Раніше президент України Володимир Зеленський привітав Кіра Стармера та Лейбористську партію з перемогою на виборах.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button