Події

​​✊ Посилення стійкості критичної інфраструктури. Держспецзв’язку створює коорд…

​​ Посилення стійкості критичної інфраструктури. Держспецзв’язку створює координаційний штаб за участі провідних бізнес-асоціацій України

Держспецзв’язку створює координаційний штаб, до якого увійдуть фахівці Служби, представники Американської торговельної палати, Європейської Бізнес Асоціації та Спілки українських підприємців. Про це заявив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь під час зустрічі із провідними бізнес-асоціаціями України.

Штаб зможе залучати до зустрічей представників секторальних та функціональних органів, щоб інформувати бізнес про ключові новації у сфері захисту критичної інфраструктури, наявні інструменти, які дадуть можливість підприємцям посилити як власну стійкість під час війни, так і критичної інфраструктури, від якої вони залежать.

???? «Для нас у Держспецзв’язку важливо, що у форматі координаційного штабу ми зможемо отримувати зворотний зв’язок безпосередньо від компаній і допомагати бізнесу посилювати свій захист, залучаючи до роботи інші секторальні та функціональні органи. Ми хочемо чути їхні пропозиції, нам важливий також їхній досвід покращення систем захисту», – підкреслив голова Держспецзв’язку Юрій Щиголь.

Під час зустрічі учасники обговорили кроки держави для забезпечення ефективного захисту критичної інфраструктури цього опалювального сезону: посилення систем ППО, готовність до кібератак, законодавче та нормативно-правове регулювання.

Заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій закликав бізнес, чия робота – критично важлива на національному, регіональному чи локальному рівні, подавати заявки до секторальних органів на включення до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури. Адже держава допомагає захистити такі об’єкти: надає консультації під час розроблення планів захисту, забезпечує охорону або допомагає її організувати. Крім того, об’єкти критичної інфраструктури будуть пріоритетно забезпечені електроенергією, а фахівців, які працюють на таких об’єктах, можна забронювати відповідно до урядової постанови №76.

???? «Ворог вже 610 днів намагається знищити нашу інфраструктуру: і військову, і цивільну. І в таких умовах добре, коли держава та бізнес стоять плече до плеча, що дає нам можливість бути більш стійкими. Ми маємо приклад ефективної співпраці в енергетичному секторі, де працює багато приватних компаній. Їхню охорону забезпечує Нацгвардія, ЗСУ захищають від повітряних атак, інженерний захист забезпечують Нацагентство з відновлення та Міненерго. А місцеві адміністрації допомагають ресурсами, технікою, людьми, щоб забезпечити захист у приватних компаніях», – заявив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Важливо, що навіть під час війни бізнес зацікавлений інвестувати в Україну. За словами президента Американської торговельної палати Андрія Гундера, за рік війни кількість нових членів Палати зросла на 110 компаній.

???? «84% компаній-членів Палати повністю функціонують та продовжують розвиватися в Україні. Міжнародні компанії бачать стійкість та натхненні українцями. Ми наголошуємо на феноменальних результатах, яких українці досягають під час війни в різних сферах: безпека та оборона, банківська справа та фінанси, ІТ, кібербезпека та захист критичної інфраструктури. Бізнес залишається стійким під час повномасштабної війни, і для нього надзвичайно важливо підтримувати активний діалог з органами державної влади. Нам слід об’єднувати зусилля і підтримувати одне одного. Бізнес вірить в Україну, в її перемогу та продовжує працювати в Україні», – заявив президент Палати Андрій Гундер.

???? Нагадаємо, що на час дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування уповноваженим органом у сфері захисту критичної інфраструктури України визначена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України. Уповноважений орган координує діяльність суб’єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури.

Back to top button