Світ

У Болівії спроба військового перевороту – ЗМІ

У Болівії спроба військового перевороту - ЗМІ

Фото: АР

В Болівії військові спробували захопити владу

Болівійська армія зайняла ключові урядові будинки, а на територію президентського палацу в’їхав танк.

У Болівії стався військовий переворот: генерал Суніга оголосив про захоплення влади та взяв під контроль президентський палац. Про це у середу, 26 пише АР.

Як пише Vision360, група озброєних людей зайшли до урядового Палацу Кемадо після того, як на площу перед ним заїхала бронемашина.

 

Президент Луїс Арсе засудив появу військових у штаб-квартири уряду та закликав їх поважати демократію.

 

 

У свою чергу, колишній президент країни Ево Моралес звинуватив генерала Хуана Хосе Суньігу у спробі організувати військовий переворот, заявивши, що “ми не дозволимо збройним силам порушувати демократію та залякувати людей”.

 

Як пишуть ЗМІ, генерала напередодні відправили у відставку з посади командувача армії через критику на адресу Моралеса.

 

 

Глава МВС Болівії Едуардо дель Кастільйо засудив дії військових, а міністр закордонних справ Селінда Соса закликала міжнародне співтовариство підтримати уряд Арсі. 

 

Тим часом, Суніга, виступаючи на площі Мурільйо, заявив, що стягнув війська до будівлі, щоб “повернути нашу батьківщину”.

 

“Досить грабувати нашу країну, вистачить принижувати військових. Ми прийшли висловити своє невдоволення”, – сказав він, звертаючись до влади.

 

Попередня спроба державного перевороту робилась у Болівії у 2019 році через звинувачення на адресу Моралеса, пов’язані з фальсифікаціями на виборах. Після того, як Організація американських держав (ОАД) визнала факт фальсифікацій, Моралес отримав попередження від командувача збройних сил Вільямса Калімана. Пізніше Калімана було засуджено до тюремного терміну за спробу участі у перевороті.

 

У світлі ситуації в Болівії президент Гондурасу Сіомара Кастро скликав екстрену нараду CELAC (Спільнота країн Латинської Америки та Карибського басейну). 

 

 

Опозиціонери, що перебувають за кордоном, проробляють три основні сценарії дестабілізації обстановки в Білорусі. Про це заявив на нараді з керівниками органів забезпечення національної безпеки самопроголошений президент республіки Олександр Лукашенко.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 + eight =

Back to top button