Світ

Три країни підписали угоду про розмінування Чорного моря

Три країни підписали угоду про розмінування Чорного моря

Фото: TRT Haber

Туреччина буде розміновувати Чорне море

Участь в угоді інших чорноморських країн буде можливою, але за умови одностайної згоди трьох країн-підписанток.

Три країни НАТО – Румунія, Болгарія іТуреччина – підписали меморандум про створення та діяльність оперативної групи протимінних заходів у Чорному морі. Про це повідомив телеканал TRT Haber у четвер, 11 січня.

Згідно з підписаним меморандумом, двічі на рік збиратиметься комітет у складі командувачів військово-морських мил трьох країн в рамках організаційної структури. Цей комітет одностайно ухвалюватиме рішення щодо діяльності цільової групи та, коли виникнуть відповідні умови, визначення та прийняття країн, які братимуть участь після закінчення війни, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця ініціатива відкрита “лише для кораблів трьох прибережних країн-союзників”. Участь інших чорноморських країн буде можливою, але за умови одностайної згоди трьох країн-підписанток.

Участь країн, які не мають виходу в Чорне море, буде можлива лише за умови припинення воєнного стану. Вони можуть забезпечувати навчання, логістику та підтримку обладнання під час процесу, але вони не можуть заводити кораблі. Монтре є запорукою стабільності в Чорному морі. Не може бути ситуації, протилежної до положень конвенції Монтре, – повідомив телеканал із посиланням на джерела, наближені до процесу.

Раніше стало відомо, що Туреччина вирішила не пропускати тральщики, які Британія передала Україні. Кораблі будуть пропущені, коли закінчиться війна.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button