Світ

Трамп оскаржив своє зняття з виборів у Колорадо

Трамп оскаржив своє зняття з виборів у Колорадо

Фото: Elle

Трамп оскаржує заборону брати участь у виборах в Колорадо

Апеляція, ймовірно, спричинить велику битву у Верховному суду країни, який ніколи не ухвалював рішення щодо розділу третього 14-ї поправки конституції.

Експрезидент США Дональд Трамп у середу, 3 січня, подав до Верховного суду апеляцію на рішення суду Колорадо про дискваліфікацію його на праймеріз Республіканської партії штату, повідомляє The Hill.

Видання зазначає, що апеляція, ймовірно, спричинить неабияку битву у вищому суді країни, який ніколи не ухвалював рішення щодо розділу третього 14-ї поправки. Цей пункт, доданий після громадянської війни, забороняє будь-кому, хто присягнув підтримувати Конституцію США, але брав участь у повстанні проти неї, обіймати федеральні посади.

Верховний суд Колорадо постановив у грудні, що Трамп брав участь у повстанні, підбурюючи своїх прихильників неправдивими заявами про фальсифікацію виборів після перегонів 2020 року та скерувавши їх до Капітолію 6 січня, відтак заборонив йому брати участь у праймеріз. Вищий суд штату також скасував висновок судді першої інстанції про те, що 14-та поправка не застосовується до президента, наголосивши, що саме формулювання президентської присяги “не означає нічого іншого, крім зобов’язання підтримувати Конституцію”.

Водночас суд Колорадо відклав своє рішення до майбутнього четверга, щоб Трамп мав можливість звернутися до Верховного Суду. Якщо той погодиться розглянути справу, рішення буде відкладено, поки судді не винесуть рішення по суті.

Проте малоймовірно, що Верховний Суд розгляне апеляцію Трампа до п’ятниці – терміну завершення праймеріз президента у Колорадо. Тож він, ймовірно, візьме участь у первинних виборах.

При цьому, як зазначає видання, будь-яке рішення суддів може вплинути на наявність кандидатури Трампа серед кандидатів у президенти на загальних виборах у листопаді – не лише в Колорадо, але й по всій країні.

Нагадаємо, Вищий суд штату Колорадо 19 грудня заборонив Трампу брати участь у праймеріз Республіканської партії  відповідно до 14-ї поправки. А 28 грудня також штат Мен заборонив Трампу брати участь в праймеріз штату. Відповідне рішення ухвалила державна секретарка штату від Демократичної партії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button