Світ

The Economist написав про “останній шанс” для Зеленського

The Economist написав про останній шанс для Зеленського

Фото: Офіс президента

Україна просить США дозволити бити американською зброєю вглиб РФ

Через обмеження, які адміністрація президента США Джо Байдена наклала на використання американської зброї проти цілей на території Росії, розчарування України зростає з кожним днем.

Президент України Володимир Зеленський матиме останній шанс переконати лідера США дозволити бити американською зброєю вглиб Росії, коли вони зустрінуться наступного тижня в Нью-Йорку на полях щорічної Генеральної Асамблеї ООН. Про це у понеділок, 2 вересня, пише The Economist

Видання нагадало, що повна заборона на ураження цілей в Росії американською зброєю була знята в травні. Тоді у Вашингтоні повідомили, що Україна може завдати удару по скупченню російських військ по той бік кордону, які готуються до наступу на місто Харків. Коли місяць потому українці увійшли до Курської області, вони взяли з собою зенітно-ракетні батареї, які були розгорнуті проти російських військ, покликаних відбивати вторгнення. Жодних заперечень у Вашингтоні не виникло.

“У минулому причиною заборони Україні використовувати американську зброю проти цілей у Росії було те, що це може спровокувати ескалацію реакції з боку Кремля, яка в кінцевому підсумку завдасть більшої шкоди Україні і може навіть призвести до застосування Росією ядерної зброї. Останніми місяцями з’являються нові причини для обмежень України”, – пише видання. 

Вказується, що деякі американські чиновники під час розмови з журналістами припустили, що адміністрація США не хоче ставити під загрозу “перезавантаження” відносин з Москвою, яке може статися в якийсь момент у майбутньому. Інші чиновники стверджують, що дозвіл Україні використовувати проти цілей в Росії системи ATACMS, які мають більшу дальність дії, ніж HIMARS, не змінить стратегічної картини, оскільки в зоні досяжності цих систем недостатньо цілей.

“Росія перебазувала більшість літаків, що використовуються для запуску потужних бомб, і в будь-якому випадку такий дефіцитний ресурс, краще використати проти цілей у Криму”, – пише видання. 

Також пише видання, що адміністрація Байдена не дозволила Британії та Франції схвалити прохання України на використання ракет Storm Shadow/Scalp за межами української території бо ця крилата ракета містить американські компоненти.

Тим часом Україна, вказує The Economist, активно працює над створенням далекобійної зброї.

“І демонструючи, на що вони здатні, українці роблять ще більш вагомі аргументи на користь того, щоб їм дозволили використовувати ATACMS і Storm Shadow/Scalp проти цілей на території РФ”, – підкреслює видання. 

Україна вже виготовляє багато далекобійних дронів і розвиває ракетну програму, але не вистачає коштів на масштабування виробництва. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 + one =

Back to top button