Світ

Столтенберг пропонує членам НАТО щорічно виділяти €40 млрд для ЗСУ

Столтенберг пропонує членам НАТО щорічно виділяти €40 млрд для ЗСУ

Фото: dpa/Thibault Camus

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

У Північноатлантичному альянсі також шукають шлях, щоб Угорщина не заблокувала нову схему фінансування України.


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вірить у схвалення на саміті НАТО нової системи фінансування оборони України членами Альянсу. Про це повідомляє Європейська правда в п’ятницю, 31 травня.

 

“Ми вже надавали Україні 40 млрд євро безпекової допомоги на рік, і я прошу (держави-члени НАТО – ред.) про те, щоби взяти точно таке зобов’язання на наступні роки”, – заявив він після міністерської зустрічі НАТО у Празі.

 

Столтенберг наголосив, що остаточного рішення наразі немає. “Ми зараз починаємо роботу над деталями такого фінансового зобов’язання, і я не хочу йти у деталі до узгодження. Але я твердо вірю, що це необхідно схвалити”, – зазначив генсек НАТО.
 

Одна з ключових ідей реформування схеми допомоги Україні полягає у тому, що члени НАТО зможуть домовитися про справедливий розподіл фінансового тягаря. Утім, наразі неясно, яким чином буде розподілятися навантаження.  

 

Столтенберг вважає можливою координацію допомоги ЗСУ з боку НАТО, попри небажання окремих союзників брати у цьому участь. Мова йде про Угорщину.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button