Світ

США та країни Центральної Азії поглиблять співпрацю – Білий дім

США та країни Центральної Азії поглиблять співпрацю - Білий дім

Фото: Адміністрація президента Киргизстана

США та країни Центральної Азії домовились розширити співпрацю в сфері безпеки

Джо Байден не виключив можливості візиту до однієї з центральноазіатських країн. Візит, якщо він відбудеться, буде першою поїздкою президента Америки до регіону.

США, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменія та Узбекистан поглиблять співпрацю у сфері безпеки, економіки та енергетики. Про це у четвер, 21 вересня, йдеться у заяві Білого дому.

У документі сказано, що лідери країн під час Генеральної Асамблеї ООН на першому президентському саміті у форматі С5+1 домовились посилити співпрацю в сферах безпеки, економіки та енергетики.

“Ми знову підтверджуємо нашу відданість зміцненню співпраці у сфері безпеки як необхідного наріжного каменю для вирішення спільних викликів регіональній безпеці та підтримки суверенітету та незалежності держав Центральної Азії”, – йдеться в заяві Білого Дому.

Сполучені Штати планують збільшити фінансування безпеки Центральної Азії та розпочати діалог з метою допомогти п’яти країнам регіону у видобутку корисних копалин та зміцненні енергетичної безпеки.

Також Байден має намір продовжувати співпрацю США та Центральної Азії в питаннях безпеки кордонів, боротьбі з тероризмом та діяльності правоохоронних структур.

Саміт C5+1 – це платформа для спільних дій щодо вирішення спільних проблем Сполучених Штатів і п’яти держав Центральної Азії. Вона доповнює двосторонні відносини в регіоні, особливо в сферах, в яких регіональний підхід може давати відносні переваги.

Президент США Джо Байден затвердив новий пакет допомоги для України. До нього увійдуть, зокрема увійдуть артилерія, снаряди та протитанкова зброя.

США залишаються відданими підтримці Києва у захисті від російського вторгнення.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button