Світ

Спекотний липень. Рекорд глобального потеплінняСюжет


Вчені практично впевнені, що липень 2023 стане найспекотнішим місяцем на планеті за всю історію метеорологічних спостережень.

 

Деякі вчені навіть вважають, що липень 2023 стане найспекотнішим місяцем на Землі за останні 120 тисяч років. Вони переконані, що нинішнє потепління, на відміну доісторичних, викликане діяльністю людства. Навіть якщо останні кілька днів цього липня виявляться відносно прохолодними, це навряд чи завадить побити рекорд середньомісячної температури, встановлений у 2019 році.

 

Липневі рекорди

 

Цьогорічний липень із самого початку взяв курс на оновлення рекорду. 6 липня став спекотним днем на планеті в історії спостережень. Потім, як повідомляє кліматична служба Євросоюзу Copernicus Climate Change Service, було зареєстровано 23 рекорди середньодобової температури. Відразу в кількох регіонах Північної півкулі встановилася спека.

 

За попередніми підрахунками вчених, середня температура планети в перші 25 днів липня становила 16,95°С. У липні 2019 року середня температура становила 16,63°С.

 

Доктор Карстен Хауштайн із Лейпцизького університету підрахував, що липень 2023 року буде на 1,3-1,7 градуса тепліше, ніж середній липень тієї епохи, коли людство ще не почало масово палити викопне паливо.

 

“Це буде не лише найтепліший липень, а й найтепліший місяць взагалі, у сенсі середньої температури на планеті. Щоб знайти в історії схожі умови на нашій планеті, доведеться заглянути, можливо, на тисячі, а то й десятки тисяч років тому”, — заявив доктор Хауштайн.

 

Середньосвітову температуру обчислюють, закладаючи дані з багатьох метеорологічних станцій у комп’ютерну програму, яка їх аналізує та створює загальну температурну карту: вона покриває весь світ, а не лише райони метеостанцій.

 

Вчені кажуть, що востаннє клімат на планеті був таким теплим близько 120 тисяч років тому, коли рівень Світового океану був вищим приблизно на вісім метрів, а на півночі Європи жили бегемоти.

 

Далі буде

 

Експерти припускають, що на липні цьогорічні температурні рекорди не закінчаться.

 

На ефект від парникових газів зараз починає накладатися Ель-Ніньйо – періодичне підвищення температури води у східній частині Тихого океану. Воно ще більше розігріє атмосферу і, можливо, 2023-й або 2024 стане найспекотнішим роком в історії спостережень.

 

Жару останнім часом могли посилити ще кілька чинників. Наприклад, донедавна в атмосфері було відносно мало пилу із Сахари. Ці порошини певною мірою відбивають сонячне тепло назад у космос, і їх недолік міг зробити невеликий внесок у рекордну спеку в північноатлантичному регіоні.

 

Крім того, виверження підводного вулкану в Тонга в 2022 році додало в атмосферу пари, яка, як і вуглекислий газ, дає парниковий ефект.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button