Світ

Швеція не вступить у НАТО щонайменше до осені – ЗМІ

Швеція не вступить у НАТО щонайменше до осені - ЗМІ

Швеція навряд чи стане формальним членом НАТО під час саміту у липні

Турецькі депутати навряд чи обговорюватимуть “шведське питання” до настання літніх канікул.

Швеція навряд чи стане формальним членом НАТО під час липневого саміту у Вільнюсі. Про це 17 квітня повідомило SverigesRadio.

Зазначається, що затримка може тривати до вересня, коли парламент Туреччини ратифікує нарешті заявку Стокгольма на вступ в альянс.

На думку деяких турецьких аналітиків, після президентських та парламентських виборів 14 травня, депутати навряд чи обговорюватимуть “шведське питання” до настання літніх канікул, які зазвичай тривають з червня по вересень.

За інформацією радіомовника, після приєднання Фінляндії до НАТО на Туреччину та Угорщину збільшився тиск з боку США, Франції, Великої Британії, які виступають за якнайшвидше прийняття Швеції до альянсу.

Крім того, Норвегія у переговорах на різних рівнях намагається переконати країни, які не ратифікували шведську заявку, зробити це.

Нагадаємо, Швеція подала заявку на вступ у НАТО разом із Фінляндією 18 травня 2022 року. Усі країни альянсу, окрім Туреччини та Угорщини, схвалили протокол.

У січні цього року між Туреччиною та Швецією спалахнув скандал через спалення Корану біля турецького посольства у Стокгольмі. Турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган заявив, що після цієї та інших антитурецьких акцій Швеції не варто чекати від Анкари підтримки її заявки на вступ у НАТО.

У результаті Фінляндія приєдналася до альянсу самостійно.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button