Світ

Штурм Сейму та поранені. Бунти в Польщі виходять з-під контролюСюжет


Польські фермери та противники українського імпорту і правил ЄС напередодні влаштували найжорстокіший протест.

В Польщі у середу фермери влаштували найжорстокіший протест за останні кілька років. Так, деякі учасники акції кидали каміння в поліцію та намагалися проштовхнути бар’єри навколо парламенту, поранивши кількох поліцейських.

Правоохоронці у відповідь застосували сльозогінний газ і заявили, що затримали понад десяток людей, які намагалися прорватися до Сейму.

Жорсткі сутички з поліцією

В середу десятки тисяч фермерів, а також шахтарів, лісників та мисливців влаштували жорстокі сутички з поліцією біля парламенту країни у Варшаві. Спочатку протестувальники зібралися біля офісу прем’єр-міністра, запалили шини та петарди.

Потім вони рушили до парламенту і намагалися штурмувати приміщення Сейму. Деякі протестувальники кидали в поліцію каміння, бруківку та петарди. В результаті правоохоронці використали кийки, перцевий газ, сльозогінний газ і світлошумові гранати проти демонстрантів.

Міністр внутрішніх справ Польщі Марчін Кервінскі повідомив, що було “затримано 23 провокатори”.

Пізніше лідер профспілки фермерів і організатор протесту Томаш Обшанскі заявив, що протестувальники “залишають Варшаву з порожніми руками” після того, як їх прохання зустрітися з польським прем’єр-міністром Дональдом Туском було відхиллено, і попередив про подальші акції протестів.

“Після того, що сталося сьогодні, буде блокада всієї країни… Польща зайде в глухий кут, тому що польський фермер не дозволить, щоб з ним так поводилися, щоб його били кийками”, – сказав Обшанський.

Протести виходять з-під контролю

Нагадаємо, що польські фермери обурені кліматичною політикою Європейського Союзу та імпортом продуктів харчування з України, які, на їхню думку, загрожують їхнім прибуткам. Протягом останніх тижнів подібні акції протесту відбуваються в 27 країнах Євросоюзу, але саме в Польщі фермери влаштовують найагресивніші мітинги.

Поліція офіційно заявила, що протести в країні виходять з-під контролю, а її офіцери “не є стороною поточної суперечки”, і попередила, що поведінка мітингарів, яка загрожує їхній безпеці, “не може сприйматися легковажно та вимагає твердої та рішучої відповіді”.

Заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак заступився за протестувальників і заявив, що не вірить у те, що “справжні нормальні фермери спричинили сьогодні бунт перед Сеймом” і відповідальність за це переклав на “провокаторів і порушників порядку”.

Водночас він не сказав, хто, на його думку, стоїть за насильством.

“Скромна” реакція Варшави

Протести змусили політиків вже послабити деякі положення. Але протестувальники хочуть закрити польсько-український кордон, щоб зупинити імпорт українських продуктів харчування, які, на думку фермерів, знижують ринкові ціни та ставлять під загрозу сільськогосподарський сектор Польщі.

Протести також посилюють тиск на уряд прем’єр-міністра Дональда Туска, колишнього президента Європейської ради, який є проєвропейським політиком і активно прагне підтримати Україну.

Туск намагався задовольнити вимоги фермерів, називаючи їхнє розчарування виправданим. Він сказав, що планує запропонувати поправки до Зеленої угоди, тому запросив лідерів фермерів на переговори у суботу.

Він також стурбований тим, що під час протестів у Польщі звучать антиукраїнські гасла. Таким чином, за словами Туска, Росія намагається використати занепокоєння в Польщі для створення розбіжностей між Варшавою та Києвом.

Україна також готова йти на поступки

Київ, щоб розрядити гостру суперечку з Польщею, також погодився обмежити торгівлю з Євросоюзом. Про це заявив заступник міністра економіки України Тарас Качка в інтерв’ю Financial Times.

Мова йде про обмеження імпорту з червня яєць, птиці, цукру та дозвіл окремим країнам закрити ринки для українського зерна. При цьому Україна закликає блок заборонити імпорт російський сільськогосподарських культур.

“Можливо, на перехідний період такий … керований підхід до торговельних потоків між Україною та ЄС – це те, що нам усім потрібно. Що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія”, – зазначив Качка.

Окрім цього, за його словами, Київ для зменшення напруги погодився перенаправити експорт кукурудзи до Італії та Іспанії через Чорне море, а не автомобілями через сусідні країни.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button