Світ

Шостий російський мільярдер зі списку Forbes відмовився від громадянства РФ

Шостий російський мільярдер зі списку Forbes відмовився від громадянства РФ

Фото: Соцмережі

Російський мільярдер Ігор Макаров

Раніше Велика Британія, Канада, Австралія та Нова Зеландія запровадили проти Ігоря Макарова санкції.


Мільярдер Ігор Макаров став шостим російським бізнесменом з-поміж чинних і колишніх учасників списку Forbes, який відмовився від громадянства РФ з початку повномасштабної війни проти України. Інформація про це з’явилася в його профілі на сайті американського Forbes.

 

Зазначається, що Макаров відмовився від паспорта Росії у 2023 році. Тепер має лише одне громадянство – Кіпру.

 

У рейтингу найбагатших людей світу Макарова тепер вказують як кіпрського мільярдера: він посідає п’яте місце серед найбагатших кіпріотів.

У 2020 році кіпрська газета Politis писала, що мільярдер отримав “золотий паспорт” Кіпру в обмін на інвестиції у 2008-2012 роках. Сам Макаров останні роки живе на Кіпрі, у США та в Італії.

 

Статки Макарова оцінюються у 2,2 млрд доларів. У 2023 році він посів 57 місце в рейтингу найбагатших мільярдерів Росії.

Відомо, що 2013 року Макаров продав свої газові активи Роснєфті. На цей момент він є засновником і главою енергетичної компанії Ареті (перевернута назва Ітера).

Наприкінці 1990-х років компанія Макарова Ітера займалася перепродажем туркменського газу. У 2000 роках Ітера поставила в країни СНД майже 80 млрд куб. м газу. Одним з основних отримувачів газу була Україна. 

У 2012 році Ітера створила спільне підприємство з Роснефтью, яка отримала 51% компанії. У 2013 році Роснефть викупила решту 49% за 2,9 млрд доларів, з яких 1,8 млрд доларів дісталися Макарову. 

Основа його статків сьогодні – інвестиції на західних ринках. Зокрема, його Ареті належить близько 9% акцій канадської нафтової компанії Spartan Delta Corp вартістю близько 150 млн доларів.

 

Після початку російського вторгнення в Україну проти Макарова запровадили Велика Британія, Канада, Австралія та Нова Зеландія. 

Нагадаємо, у 2022 році про відмову від громадянства Росії заявили відразу кілька чинних та колишніх учасників списку Forbes. Зокрема, засновник інвесткомпанії Freedom Finance Тімур Турлов (отримав громадянство Казахстану), засновник та колишній власник інвесткомпанії Тройка Діалог Рубен Варданян (переїхав до Вірменії), інвестор Юрій Мільнер (багато років не жив у Росії та має паспорт Ізраїлю), засновник фінтех-стартапу Revolut Микола Сторонський, який має паспорт Великобританії, та засновник Тінькофф Банку Олег Тіньков, який має паспорт Кіпру.

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада ухвалила закон, який вводить нові умови набуття громадянства України. Після введення документа в дію кандидатам доведеться складати три іспити, але дехто стане громадянином і без екзаменів.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button