Світ

Сенат США не підтримав допомогу Україні: що даліСюжет


Законопроєкт про допомогу Києву та безпеку кордонів не набрав необхідних 60 голосів в американському Сенаті.

Сенат США провалив процедурне голосування щодо законопроєкту, який передбачав допомогу Ізраїлю та Україні та посилення заходів контролю на південному кордоні Штатів. Під час голосування прихильники документу не змогли набрати необхідних 60 голосів, було лише 49 “за” і 50 “проти”.

Нагадаємо, що пакет передбачав виділення 118 млрд доларів, у тому числі 60 млрд для України, а також імміграційну реформу, якої вимагали республіканці.

Невдале голосування

Протягом кількох місяців республіканці наполягали на тому, що будь-яка додаткова допомога Україні та Ізраїлю повинна бути погоджена разом із міграційним питанням. Тому розроблений законопроєкт включав багато поступок з боку Білого дому, зазначають американські ЗМІ.

Пізніше в ситуацію втрутився колишній президент США Дональд Трамп, який почав тиснути на республіканців, щоб вони відмовилися від будь-яких компромісів з демократами. Зокрема, він закликав законодавців до жорсткого контролю за імміграцією і зробив цей пункт частиною своєї президентської кампанії.

В результаті у неділю, коли був представлений компромісний законопроєкт, Республіканська партія негайно його відхилила, а під час голосування 7 лютого пакет підтримали лише чотири з 49 республіканців Сенату.

“Маршовий наказ Трампа”

Після невдалого голосування демократи висловили обурення республіканцям за те, що вони виступили проти угоди про кордон, стверджуючи, що їм не можна довіряти як партнерам по переговорах, і кажучи, що вони піддаються тиску Трампа, щоб тримати кордон у центрі політичної уваги.

Хоча екс-президент США критикує законопроєкт про кордон як надто слабкий, він вводив би жорсткі зміни в імміграційному законодавстві та дав б Білому дому широкі повноваження обмежувати нелегальний перетин мігрантів на південному кордоні. Видання Wall Street Journal назвало цю угоду “найбільш обмежувальним законодавством щодо мігрантів за останні десятиліття”.

В результаті законопроєкт піддався критиці і з боку деяких демократів, пише CNN. Так, сенатори-демократи Боб Менендес з Нью-Джерсі та Алекс Паділья з Каліфорнії різко виступили проти угоди про кордон.

Менендес назвав її “неприйнятною” і сказав: “Якби ці зміни розглядалися за Трампа, демократи були б обурені, але оскільки ми хочемо виграти вибори, латиноамериканці та іммігранти зараз опиняються на вівтарі жертви”.

У своїй заяві Паділья зазначив, що документ “промахнувся”, додавши, що він “викликає більше хаосу на кордоні, а не менше”.

Водночас лідер більшості в Сенаті Чак Шумер визнав, що невдале голосування за законопроєкт – це виконання республіканцями “маршових наказів Трампа”.

“Ми всі знаємо, що тут відбувається. Дональд Трамп волів би зберегти хаос на кордоні, щоб він міг використати його під час кампанії, замість того, щоб дозволити Сенату зробити правильні речі та виправити це”, – сказав Шумер.

План “Б”

Не дивлячись на те, що у Сенаті США не вистачило голосів за двопартійну угоду, Україна може розраховувати на план “Б”.

Очікується, що Чак Шумер проведе процедурне голосування щодо пакету екстреної допомоги Ізраїлю та Україні, який скасовує угоду про кордон. Голосування за “чистий” документ може відбутися сьогодні, 8 лютого.

Вчора Шумер зазначив, що Сенат на добу збирається припинити роботу, щоб “дати нашим колегам-республіканцям ніч, щоб розібратися” над законопроєктом.

Як зазначає газета The New York Times, попри затримку, “були проблиски надії”, що пакет допомоги для України та Ізраїлю врешті-решт зрушить з місця і буде ухвалений протягом кількох днів.

Відомо, що в “чистому” документі вже не йдеться про фінансування міграційного питання, проте передбачається направлення 60,1 мільярдів доларів в Україну та 14,1 мільярдів доларів на безпекову допомогу Ізраїлю. Окрім цього передбачено ще 10 мільярдів доларів на гуманітарну допомогу цивільним особам у глобальних кризах, включаючи палестинців і українців.


 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button