Світ

Сенат Франції проголосував за пенсійну реформу на тлі протестів

Сенат Франції проголосував за пенсійну реформу на тлі протестів

Фото: Элизабет Борн

Результати голосування у Сенаті Франції за пенсійну реформу

Реформа передбачає поступове підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років та збільшення до 43 років мінімального терміну, протягом якого необхідно робити внески, щоб отримувати пенсію у повному обсязі.

Французький Сенат підтримав проект пенсійної реформи, який передбачає поступове підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. За проголосували 195 сенаторів, проти – 112 у ніч проти неділі, 12 березня.

“Після сотень годин дебатів Сенатом ухвалено план із пенсійної реформи. Це вирішальний етап, щоб довести до кінця реформу, яка забезпечить безпеку майбутнього наших пенсій”, – написала у Twitter прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн.

Вже 15 березня проект реформи має пройти перевірку об’єднаного комітету, який складається з представників нижньої та верхньої палат парламенту Франції. Якщо комітет схвалить цей документ, 16 березня щодо нього буде проведено остаточне голосування в обох палатах.

Напередодні у Франції вкотре відбулися масові протести проти пенсійної реформи. За даними МВС, у них взяли участь 368 тисяч людей по всій країні. А профспілка CGT нарахувала понад 1 млн учасників. Профспілки закликали до нових виступів у середу, 15 березня.

Пенсійна реформа була однією з головних передвиборчих обіцянок президента Франції Еммануеля Макрона. Вона передбачає поступове підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років, а також збільшення до 43 років мінімального терміну, протягом якого необхідно вносити внески, щоб отримувати пенсію в повному обсязі.

Зараз багато людей у Франції працюють і після досягнення пенсійного віку, щоб набрати необхідну кількість років, протягом яких робилися внески. Але при досягненні 67 років громадянин має право отримувати пенсію у повному обсязі незалежно від терміну, в який робилися ці відрахування. Ця обставина має залишитися незмінною. При цьому мінімальний обсяг пенсії уряд має намір підняти до 1200 євро на місяць.

Профспілки вважають пенсійну реформу несправедливою та закликають провести референдум на цю тему. Згідно з опитуваннями, проти реформи виступають дві третини французів.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні відбувається індексація пенсій на 19,7% для 10,5 млн пенсіонерів. В уряді також назвали середній розмір пенсії після завершення індексації.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал 

 



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button