Події

Наша мета ― знищити якомога більше ворогів, ― розвідник Саба Без підтримки а…

???? Наша мета знищити якомога більше ворогів, ― розвідник Саба

???? Без підтримки авіації та великих кораблів воїни Головного управління розвідки Міністерства оборони України проводять зухвалі морські та наземні операції проти російських загарбників як на окупованих землях, так і на території держави-агресора.

???? Великий матеріал про особливості роботи та підготовки спецпризначенців ГУР МО України опублікували журналісти BBC.Україна.

«Наша ментальність ― знищити якомога більше ворогів. Хіба може чогось боятися людина, якій за тридцять років, а в неї щомісяця 101 день народження? Що таке страх для такої людини? Що таке визнання для такої людини? Для мене визнання – це коли мої побратими готові йти зі мною хоч на місяць і коли всі повертаються живими із завдання», – пояснив свою мотивацію Саба, командир групи спецпідрозділу ГУР МО України «Артан».

???? За його словами, усі бійці «Артану» проходять через процедуру «Похорон воїна», давнього обряду для звільнення від страху загибелі. Першим це робить командир.
Боєць копає собі могилу завглибшки метр. Потім пише на папірці все, що вважає зайвим у житті й чого готовий позбутися. Папірець спалює, а тоді лягає в яму – і його в ній закопують. Для дихання ротом дають водолазну маску з трубкою. Так спецпризначенець лежить від 40 хв до чотирьох годин.

«Ти перестаєш відчувати своє тіло, повністю втрачаєш контроль над ним. Стає видно, наскільки можеш контролювати свої почуття та думки. Наша робота передбачає повний самоконтроль і довіру до побратимів, які мають тебе відкопати», – описав цей досвід Саба, додаючи, що прийняття своєї можливої загибелі допомагає спокійно та ефективно виконувати роботу.

???? Тренування – вкрай важлива частина підготовки до спецоперацій.
«Від тренувань ми втомлюємося не менше, ніж від спецзавдань. Після перших пів години навантажень людина хоче, щоб прилетіло НЛО й забрало її на Місяць. Нам потрібно перевірити її морально-психологічну стійкість. Це так звана «прожарка», – розповів Саба.

???? Також командир групи спецпризначенців ГУР МО України розказав про деталі та враження від проведених спецоперацій на Херсонщині, в Енергодарі Запорізької області, а також у Чорному морі.

«Була місячна осіння ніч. Ми висаджувалися за метрів сім до берега. Там було по пояс води. Я подивився перед собою, а там – червоні вогники атомної електростанції. Подивився на небо, а там зірки над Дніпром перемішалися з ракетами. Бачу, як одна ракета вибухає. Думаю: добре, що не по нас», – так Саба описав висадку в районі Енергодара у 2022 році.

???? Досвід десантування в на лівому березі Запорізької області дуже допоміг під час спецоперації «Вишки Бойка».

«Тоді ми пропливли 112 кілометрів на легких човнах у відкритому морі, без прив’язки до суходолу, у водному тумані. Такої операції не проводив ще ніхто. До того в нас було вже кілька спроб висадки, але через штормові хвилі ми не могли пришвартуватися», – пригадав розвідник.

«Американські спецпризначенці ніколи б не погодилися робити те, що виконують їхні українські колеги. Вони б вимагали прикриття. Для них неможливо діяти без захисту з повітря», ― зауважив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук.

???? Повний текст історії про спецпризначенців ГУР МО України читайте за лінком.

ГУР в інших соціальних мережах:
????Facebook ????YouTube ???? Viber ????Instagram ????Twitter ???? TikTok

Back to top button