Світ

СБ прогнозує найгірше зростання глобальної економіки за десятки років – ЗМІ

СБ прогнозує найгірше зростання глобальної економіки за десятки років - ЗМІ

Фото: WB

Світовий банк оновив прогноз глобального ВВП на 2024 рік

Темп зростання економіки в світі є слабким, оскільки відновлення після пандемії обтяжується високими геополітичними ризиками.

Зростання світової економіки у 2024 році буде найслабшим початком десятиліття за останні 30 років. Про це у вівторок, 9 січня,  йдеться у січневому звіті Світового банку “Перспективи світової економіки”.

За даними Світового банку, у 2024 році зростання економіки сповільниться до 2,4%, а у 2025 році трохи відновиться, до 2,7% на тлі зниження інфляції та пом’якшення грошово-кредитної політики.

“Світова економіка перебуває у кращому становищі, ніж рік тому: ризик глобальної рецесії знизився, багато в чому завдяки силі економіки США”, – заявили в установі.

Низькі показники в СБ пояснюють наслідками пандемії, млявою торгівлею та геополітичною напругою, що може створити нові короткострокові небезпеки для світової економіки. 

Вказується, що до кінця 2024 року люди приблизно в кожній четвертій країні, що розвивається, і приблизно в 40% країн з низьким рівнем доходу будуть біднішими, ніж напередодні пандемії COVID у 2019 році.

“Таке слабке зростання в найближчій перспективі залишить багато найбідніших країн з паралізуючим рівнем боргу та слабким доступом до їжі для майже кожної третьої людини”, – заявив головний економіст Світового банку Індерміт Гілл.

При цьому Світовий банк оцінив зростання ВВП України у 2023 році в 4,8%. У 2024 році зростання економіки очікується на рівні 3,2% (у жовтні 2023 року Світовий банк прогнозував зростання на 4%).

Прогноз зростання економіки України у 2025 році збережено на рівні 6,5%. 

Згідно з новими довгостроковими прогнозами, у наступні 15 років економіка Китаю вийде на перше місце у світі, а Великобританія стане найбільшою європейською економікою, що розвивається найшвидше.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button