Світ

Росія топче статут ООН – Боррель

Росія топче статут ООН - Боррель

Фото: wikipedia.org

Високий представник ЄС Жозеп Боррель

Росія не дозволяє Раді безпеки виконувати свою роль, не лише в Україні, але також будь-де, що є загрозою для надійності всієї системи Об’єднаних націй.

Росія війною проти України топче статут ООН. Про це у неділю, 17 вересня, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у своєму блозі, передає Укрінформ.

Він зауважив, що на Генасамблеї організації Євросоюз закличе до реформи та вчергове наголосить на підтримці України.

“Своєю агресивною війною проти України Росія, яка є ядерною державою та постійним членом Ради безпеки ООН, топче Статут ООН. Незважаючи на неодноразові заклики Генеральної асамблеї до відповідальності, Росія не дозволяє Раді безпеки виконувати свою роль, не лише в Україні, але також будь-де, що є загрозою для надійності всієї системи Об’єднаних націй”, – зауважив він. 

Він зауважив, що РФ розв’язала війну проти найбільшої світової житниці, створила загрозу для глобальної продовольчої безпеки, поглиблює глобальну кризу здорожчання життя. 

“Це вражає всі країни світу, особливо – найслабкіші та найбідніші з них. У серпні 2022 року ООН відіграла вирішальну роль у зменшенні гостроти проблеми, започаткувавши Чорноморську зернову ініціативу. Але минулого липня Росія вирішила відмовитися від цієї домовленості. ЄС має намір обговорити з генеральним секретарем ООН Гутеррешем шляхи та засоби, як оживити цю угоду”, – написав Боррель. 

Він повідомив, що закличе інші країни й надалі допомагати Україні. 

“Ми не можемо повертатися до світу, де “сила визначає право”. Імперативом має бути безпека для всіх держав, великих та малих, особливо для тих, що розвиваються”, – наголосив Боррель.

Раніше ЗМІ повідомляли, що ЄС створить фонд для підтримки армії України. Ця ініціатива не передбачатиме прямих платежів ЄС за зброю для України, але допоможе країнам покрити власні витрати на закупівлю боєприпасів і техніки для ЗСУ, стверджували джерела.

Це також доповнює пропозицію Євросоюзу виділити Україні 50 млрд євро на невійськову допомогу в період з 2024 по 2027 рік.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button