Світ

Російський Газпром майже вдвічі скоротив постачання газу до Європи – ЗМІ

Російський Газпром майже вдвічі скоротив постачання газу до Європи - ЗМІ

Фото: Анадолу

Постачання російського газу до Європи невпинно зменшується

Якщо постачання збережеться на нинішніх темпах до кінця року, то показник за весь 2023 рік може знизитися більш ніж удвічі – до 28-29 млрд кубометрів з 62 млрд кубометрів у 2022 році, пише Reuters.

Російський Газпром припинив публікацію даних про постачання газу до Європи, але розрахунки показують, що обсяги 2023 року впали більш ніж удвічі у порівнянні з попереднім роком, пише  Reuters.

Розрахунки Reuters свідчать про те, що середньодобові постачання природного газу до Європи російським Газпромом у першій половині листопада знизилися на 6,7%, порівняно з показниками жовтня.

Розрахунки, які ґрунтуються на даних європейської газотранспортної групи Entsog і щоденних звітах Газпрому про транзит газу через Україну, показали, що середньодобовий трубопровідний експорт газу з РФ до Європи знизився до 82,5 млн кубометрів у першій половині листопада з 88,4 млн кубометрів у жовтні.

Загальний обсяг постачання газу з Газпрому до ЄС з 1 по 15 листопада через “Турецький потік” і Україну досяг близько 1,2 млрд кубометрів, а за жовтень експорт становив 2,74 млрд кубометрів.

З початку року загальний обсяг експорту газу РФ до ЄС становив близько 24,4 млрд кубометрів. Як зазначається в публікації, якщо постачання збережеться на нинішніх темпах до кінця року, то показник за весь 2023 рік може знизитися більш ніж удвічі – до 28-29 млрд кубометрів з 62 млрд кубометрів у 2022 році.

Раніше повідомлялося, що російський Газпром у першому півріччі знизив видобуток газу на 25%. У Газпромі пояснюють, що зниження на 24,7% пов’язане з ухваленням у низці країн “політично мотивованих рішень, спрямованих на відмову від імпорту російського газу”.

Молдова більше не буде купувати газ у Росії – міністр

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button