Світ

РФ знову пригрозила вийти із зернової угоди

РФ знову пригрозила вийти із зернової угоди

Фото: МИД РФ

Росія заявила про продовження зернової угоди лише на 60 днів

Подальше продовження зернової угоди “залежатиме від прогресу з реалізацією умов у контексті імплементації меморандуму Росія–ООН”.

 

 

 

 

 

 

Міністерство закордонних справ Росії знову заявило, що чорноморську зернову ініціативу у суботу, 18 березня, було продовжено на 60 днів, а не на 120. Крім того, у РФ знов заговорили про можливість виходу з угоди. 

 

“Зважаючи на відсутність зрушень у реалізації меморандуму Росія–ООН з нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту, у Москві ухвалили рішення скоротити період чергової пролонгації до 60 днів, тобто до 18 травня”, – йдеться у заяві російського МЗС.

 

У зовнішньополітичному відомстві РФ зазначили, що “офіційно доводили свою позицію до турецької та української сторін і представників ООН”.

 

“Формальних заперечень не було. Таким чином, домовленість продовжує діяти протягом наступних двох місяців у наявних параметрах, без будь-яких змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів і узгодженого порядку інспекцій”, – заявили в МЗС РФ.

 

Росіяни підкреслили, що подальше продовження зернової угоди “залежатиме від прогресу з реалізацією умов у контексті імплементації меморандуму Росія–ООН”. 

 

Зокрема, РФ вимагає перепідключення Россільгоспбанку до SWIFT; відновлення поставок сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування; скасування обмежень на страхування та перестрахування плюс зняття заборони на доступ до портів; відновлення роботи аміакопроводу Тольятті–Одеса; розблокування зарубіжних активів і рахунків російських компаній, пов’язаних зі створенням і транспортуванням продовольства та добрив.

 

У разі відсутності просувань з виконанням цих вимог, Росія погрожує вийти із зернової ініціативи.

 

 

Варто зазначити, що існує два документи про зерновий коридор. Один із них підписали ООН, Туреччина та Росія, а інший, дзеркальний, – ООН, Туреччина й Україна.

__________________________

 

Зернову угоду було укладено у липні 2022 року і продовжено на 120 днів у листопаді. Її термін закінчився 18 березня. Україна виступала за продовження угоди відразу на рік і пропонувала розширити її дію на порт Миколаєва.

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button