Світ

Проблемний сусід. Антиукраїнська влада СловаччиниСюжет

Проблемний сусід. Антиукраїнська влада Словаччини

Фото: Европейская правда

Фицо давний сторонник диктатора Владимира Путина

Роберт Фіцо, який офіційно вступив на посаду прем’єр-міністра Словаччини, заявив, що Братислава не надаватиме військову допомогу Україні, на чому він наполягав під час своєї виборчої кампанії.

 

Україна має нового проблемного сусіда. Після виборів та зміни уряду ним стала Словаччина. Новий прем’єр Роберт Фіцо, відомий своїми проросійськими симпатіями, вже заявив, що Братислава припиняє військову допомогу Україні. Він також стверджує, що не має наміру підтримувати санкції проти Росії без оцінки їхнього впливу на країни Євросоюзу.

 

Мінус допомога

 

“Нехай краще 10 років ведуть переговори про мир, ніж 10 років вбивають один одного без жодного результату”, – заявив Роберт Фіцо. Новий словацький прем’єр додав також, що, на його думку, на цьому етапі війни Росія має “більші територіальні досягнення, ніж Україна”.

 

На зустрічі з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйєн Фіцо також запевнив її, що Братислава не підтримуватиме Україну військово.

 

Словацький прем’єр, серед іншого, заявив фон дер Ляйєн, що “з сьогоднішнього дня Словаччина матиме власну думку у Брюсселі”.

 

“Я також поінформував президента ЄК, що новий словацький уряд не підтримуватиме Україну у військовому плані і що ми зосередимося лише на гуманітарній допомозі”, – додав Фіцо і заявив, що фон дер Ляйєн наголосила на суверенному праві держав-членів підтримувати або не підтримувати Україну зброєю .

 

Втім, не варто перебільшувати можливі оборонні втрати України з огляду на обіцянки Фіцо не відправляти жодного боєприпасу. Зважаючи на те, що Братислава вже поставила все, що було в її силах, це не вагома загроза. Словаччина займає 19 місце за обсягом допомоги Україні, на один рядок поступаючись нейтральною Австрією.

 

Зараз Київ чекає з Братислави лише законтрактовані поставки: на гроші Данії, Німеччини та Норвегії словаки мають виконати контракт на 16 САУ типу Zuzana 2 калібру 155-мм для ЗСУ. Ще є меморандум із приватною словацькою компанією Konstrukta Defence про вдосконалення САУ Богдана та контракт на виробництво дистанційно керованих машин для гуманітарного розмінування Bozena 5.

 

Військовий експерт Іван Киричевський пише, що Словаччина віддала Україні в перший рік війни фактично всю свою ППО – згадаємо хоча б 10 абсолютно готових до використання МіГ-29, які прилетіли у березні цього року. Він заспокоює: словаки для нас вигребли по зброї майже все, що могли. Якби Фіцо відмовив у транзиті зброї, призначеної для України через територію Словаччини, це було б логістичним роздратуванням, але не більше. А ще викликало б гнів США. Враховуючи, що його країна покладається на Вашингтон у забезпеченні безпеки, це дуже малоймовірно.

 

 

Великі зміни

 

Колишній комуніст Фіцо став прем’єр-міністром Словаччини вчетверте у своїй політичній кар’єрі.

 

Говорять, що деякі антиукраїнські настрої у Фіцо виникли після його переговорів із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко у 2009 році. Тоді словаки через російсько-українську газову війну мали значні збитки. Фіцо прилетів до Києва, але Тимошенко змусила на нього чекати три години в кабінеті, потім приділила 15 хвилин і сказала, що нічим не може допомогти.

 

Після цього візиту Фіцо повернувся як відверто антиукраїнський політик, пішов на телебачення, де заявив, що політика щодо України потребує змін і що ми тепер не підтримуватимемо європейські прагнення Києва.

 

Але коли у 2014 році постало питання про реверсні постачання газу в Україну, Фіцо їх підтримав – це було вигідно і Словаччині. Тобто він скоріше прагматик.

 

Водночас, ключові міністерські позиції у новому словацькому уряді відійшли особам, відомим своєю критикою політики ЄС, зокрема щодо України. Наприклад, новим міністром закордонних справ Словаччини став відверто антиукраїнський Юрій Бланар. При цьому першим заступником глави МЗС став Марек Ешток – професійний дипломат, який у тому числі працював і в посольстві в Україні.

 

“Я з нетерпінням чекаю на початок роботи нового уряду. Справа в тому, що Фіцо оголосив, що заморожена буде тільки передача зброї, тоді як гуманітарні проекти допомоги та участь у відновленні України будуть продовжені. У нас є цікаві ідеї в цьому напрямку, подивимося, буде чи новий уряд дотримуватиметься цих обіцянок”, – коментує нові призначення експерт Словацької асоціації зовнішньої політики Олександр Дуліба.

 

“Фіцо повернувся до влади, щоб помститися громадському сектору, через який він минулого разу втратив прем’єрство. А щоб Єврокомісія не втручалася в ці зміни всередині країни, він шантажуватиме її правом вето, у тому числі у питаннях підтримки України”, – прогнозує Дуліба.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button