Світ

Президент Чехії допустив вступ України в НАТО за тимчасової окупації

Президент Чехії допустив вступ України в НАТО за тимчасової окупації

Фото: suspilne.media

Президент Чехії Петр Павел

Петр Павел вважає, що вступ України до НАТО не повинен залежати від відновлення повного контролю над всією її територією.

Вступ України до Північноатлантичного Альянсу не повинен залежати від відновлення повного контролю над всією її територією.

Повне відновлення контролю України над всією територією не є “обов’язковою умовою” членства в НАТО. Про це заявив президент Чехії Петр Павел у спільному інтерв’ю чеським виданням Novinky та Pravo.

“Якщо буде демаркація, навіть якогось адміністративного кордону, то ми можемо прийняти цей адміністративний кордон як тимчасовий і прийняти Україну в НАТО на тій території, яку вона буде контролювати на той момент”, – пояснив він.

Павел нагадав про приклад Німеччини, яку прийняли в Альянс у 1955 році, хоча частина її території була під окупацією Радянського Союзу до 1990-го.

“Тому я думаю, що є рішення і технічне, і юридичне, щоб дозволити Україні вступити в НАТО, не втягуючи НАТО в конфлікт з Російською Федерацією”, – зазначив президент Чехії, додавши, що це можливо тільки після початку переговорів між Києвом та Москвою.

Він наголосив, що демократичні країни повинні розглядати окуповані Росією території України лише як тимчасово окуповані.

Нагадаємо, країни НАТО заявили, що Україна перебуває на “незворотньому шляху” до членства в Альянсі.

Також повідомлялося, що понад півтори сотні науковців з провідних університетів Європи, США та інших країн світу звернулися до НАТО із відкритим листом, у якому закликали якомога швидше взяти Україну до Альянсу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 + 15 =

Back to top button